Lufit fújtak a kukoricaföldeken?

Vágólapra másolva!
Folyamatosan egyre drágább Amerikában a föld ára, ami nem csak komoly vitákat, hanem nagymértékű aggodalmat is eredményez a szereplők között. Egyesek szerint természetes folyamat a földárak emelkedése, míg mások az enyhe monetáris politikai következtében a helyét kereső spekulatív tőkét okolják a folyamatért, amiért az USA még borsos árat fizethet.
Vágólapra másolva!

Megállíthatatlanul emelkedik Amerikában a föld ára, idén már 15 százalékos növekedésnél jár, az elmúlt évtizedben pedig megháromszorozódott az ár. Még a legtöbb elemző és befektető sem tudja pontosan eldönteni, vajon ciklikus, vagy tartós áremelkedésről van-e szó.

Elképzelhető hogy a laza monetáris politika az, ami folyamatosan egyre nagyobbra fújja a lufit, ami viszont nem sok jót sejtet a Kansasi Fed szerint. A szervezet elemzése rámutatott, a nagy piaci buborékok után tartósan visszaesik a föld ára, 1919 és 1940 között például 66 százalékkal került lejjebb az árfolyam.

A farmerek mellett szólhat, hogy a folyamatosan növekvő globális népesség egyre több élelmiszert igényel, így a föld ára csak egyre értékesebbé válik. Perry Vieth, a Ceres Partners elnöke szerint pedig nem spekulatív tőke áramlik a földbe, hanem főként a farmerek azok a szereplők, akik földet vesznek.

Az Amerikában zajló palagáz forradalom miatt viszont elképzelhető, hogy egyes területeken nem mezőgazdasági, hanem főleg spekulatív céllal veszik a földet a befektetők. A farmerek által látott tavalyi mesés hozam pedig vélhetően sok ember számára vonzó lehet, akik egy esetlegesen gyengébb év után gyorsan tovább is állhatnak a profitszerzés ilyen formájától.

Ha pedig a mostani ciklikus emelkedésnek egyszer vége szakad, akkor az komoly következményekkel járhat, mely elsősorban a hitelezésre lehet negatív hatással. Több farmer ugyanis a föld értékét használja fedezetként különböző hitelekhez. Az idén pedig az amerikai mezőgazdasági szervezetek rekord nagyságú kukoricatermést várnak, a kínálati bőség pedig nem csak a kukorica árfolyamát, hanem az ezt termesztő farmerek jövedelmét is alaposan lenyomhatja.

Kukorica árfolyama

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]