Nem érdemes hinni a kínai statisztikának

Vágólapra másolva!
Áprilisban nyolc havi mélypontra esett Kínában a kőolaj felhasználás, és ezzel párhuzamosan az ország olajimportja a korábbi hónaphoz képest nem változott. Talán ez is azt bizonyítja, hogy a kínai gazdaság bajban van, és a növekedés lassulása már érezteti hatását. A Reuters elemzője, Clyde Russel a mögöttes folyamatokat vizsgálva arra jutott, hogy azért közel sem olyan rossz a helyzet, mint amit a számok sugallnak.
Vágólapra másolva!

Az utóbbi időben egyre több makrogazdasági adat a kínai gazdaság növekedési dinamikájának lassulásáról árulkodik (például az első negyedéves GDP növekedési statisztika is). Ehhez jön hozzá, hogy az új kínai vezetés merőben újszerű gazdaságpolitikai irányelveket fogalmazott meg, melyek az erőltetett gazdasági növekedés helyett a hosszú távon fenntartható növekedésre helyezik a hangsúlyt. Ehhez jön a nemrég publikált olajipari statisztika, mely szerint áprilisban 8 havi mélypontra zuhant Kínában a kőolaj-felhasználás. A gazdasági növekedés lassulása mellett ez az utóbbi adat is arra utal, hogy Kínában a gazdasággal bajok lehetnek.

A Nemzetközi Energia Ügynökség középtávú előrejelzésében a tavalyitól enyhén elmaradó kőolajfogyasztás bővülést prognosztizál Kínában. Az enyhe visszaesés annak fényében nem meglepő, hogy a gazdasági növekedés is alacsonyabb lehet idén mint tavaly. Egyre több bankház előrejelzése is így vélekedik, a JP Morgan és a Goldman Sachs áprilisban csökkentette 7,8 százalékra prognózisát és néhány napja a Bank of America vágta vissza növekedési előrejelzését 7,6 százalékra. Mindezek mellett maga az új kínai vezetés is óvatosan kalkulál és "mindössze 7,5 százalékos növekedést tűzött ki célul a tavalyi 7,9 százalékos reál GDP bővüléshez képest. Az új gazdaságpolitikai törekvések egyik pontja pont az energiahatékonyság növelése és egy fenntartható gazdaságpolitikai modell kialakítása, ezért a kőolaj-felhasználás csökkenése nem lenne meglepő következmény.

Forrás: [origo]

Az áprilisi adatok azonban kissé elébe mentek a várt folyamatoknak, ugyanis a statisztikák alapján 9,6 millió hordó volt a napi felhasználás, ami 12 százalékos visszaesésnek felel meg a decemberi átlagos napi kőolaj-fogyasztáshoz képest.

Forrás: [origo]

Valóban lehetséges az, hogy néhány hónap alatt ilyen drasztikus visszaesés következett be? Clyde Russel, a Reuters piaci elemzője kizártnak tartja ezt, és egy logikusnak tűnő érvrendszerrel próbálta alátámasztani álláspontját.

Nézzünk a számok mögé!

A kőolajfogyasztásra vonatkozó statisztikák összeállításánál a finomítók által feldolgozott mennyiséghez hozzáveszik a nettó finomított termék behozatalt, viszont nem veszik számításba a finomítói készletek változását (mivel erre vonatkozó adatot nem publikál a kínai statisztikai hivatal). A problémát vélhetően ez utóbbi tényező okozza, ugyanis a finomítók nem csak az adott időszakban feldolgozott, hanem a készleten lévő termékekből is tudnak értékesíteni.

Különösen nagy hatása lehet a készletről történő értékesítéseknek az olyan hónapokban mint például az április, amikor szezonálisan sok a finomítói leállás különböző felújítási és karbantartási munkálatok miatt. Általában a nyári hónapok előtt szokták végrehajtani ezeket az ideiglenes munkálatokat világszerte a finomítókban, ezért érdemes óvatosan bánni a tavaszi olajipari statisztikákkal.

Az elemző azt is kiemeli, hogy az idei évben minden hónapban esett a kőolaj-fogyasztás az országban, azonban az átlag még így is egybevág az Energia Ügynökség által az idei évre várt napi átlagos 9,97 millió hordós fogyasztással.

A fontos kérdés az lesz, hogy az utóbbi hónapokban tapasztalt csökkenő trend folytatódik-e, vagy visszapattanást láthatunk majd a nyári hónapok során. Az elemző szerint május továbbra is gyenge hónap lehet, mert a finomítókban még mindig folyamatban vannak az ideiglenes karbantartási munkálatok, azonban nyáron, az autózási szezon beindulását követően (illetve az építőiparban is a nyári hónapok az erősek) a fogyasztás várhatóan fel fog pörögni. A finomítók a leállásokat követően elkezdik majd visszaépíteni az időközben leapadt készleteiket, így a hivatalos statisztika (amely nem mutatja a készletről történő értékesítések hatását) emelkedni fog.

A statisztikákat tovább támogathatja az is, hogy az év második felében várhatóan 500 ezer hordóval bővülhet Kínában a finomítói kapacitás. Ez azt jelenti, hogy az ezekhez tartozó készletek kiépítése tovább növelheti a kínai kőolaj behozatalt, így a kőolaj-fogyasztási statisztikákat is.

Mennyire hihetünk a kínai statisztikáknak?

Az olajipari statisztikák értelmezése után most már világosan látszik, hogy a kínai statisztikákkal nincs minden rendben. Valószínűleg minden információ rendelkezésre áll, de úgy tűnik, hogy a Kínában még nem alakult ki egy olyan statisztikai keretrendszer, amelyik kezelni tudja a különböző torzító hatásokat.

Korábban az első negyedéves GDP statisztika kapcsán is felmerült, hogy pusztán egy statisztikai "baki" miatt maradt el a tényadat a várakozásoktól. Kérdés ezután, hogy mennyire érdemes első ránézésre messzemenő következtetéseket levonni a Kínában napvilágot látott statisztikákból. Véleményünk szerint érdemes lehet mindig a számok mögé nézni, a mögöttes folyamatokat vizsgálni, és több forrásból is bizonyosságot szerezni az adatokról.