Nem sikerült megragadni 290 alatt a forintnak

Vágólapra másolva!
Ma délelőtt újra benézett a 290-es szint alá a forint euróval szembeni árfolyama. A hazai fizetőeszközt már 289,5-nél is jegyezték az euróval szemben, ami új három havi csúcsnak felel meg. A forintnak az MNB pozitív hangvételű májusi pénzügyi stabilitási jelentése adhatott kisebb lökést. Az árfolyam azóta viszont újra visszatért a 290-es szint fölé, így a délelőtt megkezdett erősödés csupán átmenetinek bizonyult.
Vágólapra másolva!

15:10 - Visszakanyarodott a forint

Egyelőre ma is átmenetinek bizonyult a forint erősödése, ugyanis a hazai fizetőeszköz most sem tudott megragadni a 290-es szint alatt, és az euróval szembeni árfolyama újra e fölött található.

EURHUF árfolyama

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

10:31 - Erősödik a forint

Tegnaphoz hasonlóan újra benézett a 290-es szint alá a forint az euróval szemben, és a jegyzése új három havi csúcsot állított fel, miután 289,5-nél is megfordult az árfolyam. A forint múlt csütörtök óta a 290-es szint környékénél található, ám eddig tartósan nem tudott megragadni alatta. A svájci frankkal szembeni jegyzés 232,7-nél mozog, ám délelőtt 2012 decembere óta nem látott szintet is érintett. A dollárral szembeni jegyzés pedig 225,1-nél mocorog.

A magyar fizetőeszköznek a befektetők magas kockázati étvágya mellett az MNB délelőtt közzétett májusi pénzügyi stabilitási jelentése is lökést adhatott. Ebben a Magyar Nemzeti Bank pozitív véleményt fogalmazott meg a hazai pénzügyi rendszerről, melyet stabilnak, sokkellenálló-képességét pedig megfelelőnek véli a jegybank.

Az MNB számításai szerint a magyar bankrendszer tőke-megfelelési mutatója 2012 végén megközelítette a 16 százalékot, ami nemzetközi összehasonlításban is magas értéknek számít. Az erős tőkeellátottság miatt egy kedvezőtlen makrogazdasági és pénzpiaci forgatókönyve esetén is csak néhány banknál keletkezne kisebb tőkeigény.

EURHUF árfolyama

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

A forint erejét mutatja, hogy májusban eddig a legjobban teljesítő régiós devizának számít, és már több mint 3 százalékot erősödött az euróval szemben. A cseh korona, a lengyel zloty és a román lej nem tudja követni a forint példáját, és egyaránt gyengültek ebben a hónapban.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]