Szárnyal a Ryanair

Vágólapra másolva!
Több mint 10 százalékkal növelte adózott profitját a Ryanair a március végén záródó üzleti évében. Európa legnagyobb légitársasága már közel 80 millió utast szállított a tavalyi esztendőben, de a cég ezzel nem elégszik még, és még tovább szeretné bővíteni útvonalai és utasai számát is. A vártnál jobb eredményekre hétfőn közel hét százalékkal lőtt ki az árfolyam.
Vágólapra másolva!

13 százalékkal magasabb adózott profitot ért el a Ryanair a március 31-én végződő üzleti évében, mint egy évvel korábban, amit elsősorban annak köszönhet, hogy több útvonalon, több gépet tudott üzemeltetni. Európa legnagyobb fapados légitársaságának adózott eredménye 569 millió euróra emelkedett, ezzel sikerült felülmúlnia az elemzői konszenzusban szereplő 560 millió eurós értéket is.

Forrás: [origo]

A tavalyhoz képest 5 százalékkal több utas választotta az ír légitársaságot, így már több mint 79 millióan repültek a Ryanairrel. Óriási lehetőségek rejlenek még Európában, fogalmazott Howard Millar a cég pénzügyi vezetője. A vállalat a jelenleg futó üzleti évében tovább emelné utasszámát, ezért a hagyományosan gyengébb téli időszakban is több repülőgépet fog üzemeltetni, mint korábban.

A március végén záruló üzleti évében 217 új útvonalat nyitott a cég, amellyel már több mint 1600-ra növelte azok számát, olyan országokban nyitva új bázisokat, mint Görögország, Lengyelország, Hollandia, vagy Marokkó. A terjeszkedést úgy tudta elérni a vállalat, hogy Európa hagyományos légitársaságai is megpróbálják átalakítani veszteséges, rövid útvonalon üzemelő járataikat. A Ryanair vezérigazgatója azonban úgy véli, ez kudarcba fog fulladni.

Mit hoz a jövő?

A már csaknem két évtizede regnáló vezérigazgató, Michael O'Leary múlt héten úgy nyilatkozott a Bloombergnek, hogy valószínűleg még öt évig maradni fog posztján. Célja, hogy megerősítse a Ryanair európai dominanciáját a rövid távú útvonalakon, 20 százalékra növelve vállalatának részesedését 2018-ra.

A Ryanair nettó prfoitja 2009 óta folyamatosan emelkedik, és a Bloomberg által összegyűjtött elemzői várakozások szerint ez fennmaradhat az elkövetkezendő két évben is.

Forrás: [origo]

A fapados társaság részvényei a vártnál jobb eredmények hatására a hétfői kereskedésben 6,9 százalékkal szárnyaltak felfelé, míg az idei évben összesen már 46 százalékkal érnek többet a részvények.

A Ryanair árfolyama (London)

Forrás: [origo]