Osztrákoknak ajánlgatnak magyar lapokat

Vágólapra másolva!
A Világgazdaság, illetve a Blikk és a Nemzeti Sport kiadói össze akarnak olvadni. Pár újságjukat eladnák, köztük a Ringier a Népszabadásgot, az Axel Springer pedig nyolc megyei napilapját.
Vágólapra másolva!

A magyarországi fúzió kedvéért megválna egyes lapjaitól a svájci hátterű Ringier és a német érdekeltségű Axel Springer, és ez ügyben tárgyalásokat kezdett a médiabefektetőként és tanácsadóként ismert Vienna Capital Partners (VCP) céggel. Egyelőre a magyar portfólió egyes lapjainak felvásárlási lehetőségeiről szólnak a tárgyalások, ami a két kiadó egyesülésének hatósági jóváhagyásához szükséges.

Az Index információi szerint a Ringier a Népszabadságtól válna meg. A Kreatív Online úgy értesült, hogy az Axel Springer nyolc megyei napilapját adná el. A lap szerint a bécsi székhelyű Vienna Capital Partners voltaképpen az ismeretlenségbe burkolózó valódi vevő nevében járhat el. A VCP az FHB bank legnagyobb részvényese.

Korábban volt már egy hasonló kezdeményezés, de 2011 áprilisában a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) megtagadta a hozzájárulást. A hivatalos indoklás szerint a fúzió veszélyeztette volna a sokszínű tájékozódás jogának érvényesülését, magyarul az így létrejövő médiabirodalom túl nagy befolyásra tett volna szert a médiapiacon. Ha a lapok egy részét megvásárolja az osztrák cég, elhárulhat az akadály a fúzió elől, bár a tranzakciót a Gazdasági Versenyhivatalnak is jóvá kell hagynia.

A Ringer kiadóhoz tartozik Magyarországon többek között a Népszabadság, a Blikk, a Nemzeti Sport és több szórakoztató, illetve ifjúsági magazin. Számos megyei lap és a Világgazdaság mellett női, gasztronómiai, lakberendezési, autós, műsor- és rejtvényújságok tartoznak az Axel Springer portfóliójába.