Egész Európát veri a magyar piac

Valósággal kilőtt a magyar BUX a régiós, és a teljes európai mezőnyből is, melyet főként az OTP 2,4 százalékos erősödése hajt, a magyar bankpapír áttörte a lélektani 5000 forintos szintet is. Közben Európában gyengélkedés mutatkozik, a spanyol IBEX közel 1 százalékos mínuszban, de a német DAX sem büszkélkedhet 0,4 százalékos visszaesésével.

Megállíthatatlan a BUX

Csak a magyar tőzsde tud markáns pluszt felmutatni ma, a BUX 1 százalékot erősödött, ráadásul a forgalom sem tekinthető gyengének, köze 7 milliárd forintot tett ki a nap első felében, ami az elmúlt 90 nap átlagos forgalmát tekintve kedvező. A többi régiós index közül az osztrák ATX-et érdemes még kiemelni, mely már 1,5 százalékos mínuszban jár.

Forrás: [origo]

5000 forint fölött mozog az OTP árfolyama, amire 2011 augusztusa óta nem volt példa. A bankpapír elsősorban a kedvező részvénypiaci hangulatból tud profitálni, a magyar piacon ugyanis a vételi kedv dominál. Az OTP már 2,4 százalék fölötti pluszt szedett össze, amivel a BUX index legjobban teljesítő komponensének számít.

Az OTP árfolyama

Forrás: [origo]

A nagyobb magyar papírok közül a gyógyszergyártók szerepelnek jól, az Egis 1,4, míg a Richter 1,1 százalékos erősödésben van. A Mol és a Magyar Telekom viszont nem tud a pozitív tartományba lendülni, 0,3 százalékos visszaesést értek el a nap első felében.

Forrás: [origo]

288,5-nél is megfordult ma a forint árfolyama az euróval szemben, miután a Goldman Sachs bejelentette, hogy lezárt a forint árfolyama ellen spekuláló ügyletét. Azt követően azonban ismét gyengülésnek indult a hazai fizetőeszköz, már 289,3-nál járnak a jegyzések.

Az EURHUF árfolyama

Forrás: [origo]

Európában a medvék uralják a piacot

Kisebb mínuszok mutatkoznak az európai piacokon, a főbb indexek 0,1-0,8 százalékos mínuszokat értek el. Leggyengébben a CAC40 és az IBEX35, legjobban pedig az AEX és a FTSE100 szerepel.

Forrás: [origo]

1,3 százalékkal esett vissza a kiskereskedelmi forgalom áprilisban az Egyesült Királyságban, ami rendkívül gyenge adatnak tekinthető annak fényében, hogy az elemzők 0,1 százalékos emelkedést vártak. Közben az angol jegybank nem változtatott a jelenlegi eszközvásárlási programon, valamint az irányadó kamatlábon sem, előbbi 6-3, utóbbi pedig 9-0-s szavazás mellett maradt változatlan.

3 százalékot meghaladó mínuszban nyitotta a napot az OMV papírja a bécsi tőzsdén, mivel az osztrák olajcég részvényéről ma reggel esett le az 1,2 eurós osztalék, melyet már másnap el is kezd kifizetni a társaság a tulajdonosoknak. Az eladói nyomás viszont a délelőtt során tovább folytatódott és már 4 százalékot meghaladó az esés nagysága.

Az OMV árfolyama (Bécs)

Forrás: [origo]