Még nincs vége a tőzsdei szárnyalásnak

Vágólapra másolva!
Az S&P 500 1750 pontig emelkedhet az év végéig a Goldman Sachs elemzői szerint, míg 2015 végére már a 2100 pontos álomhatárt is elérheti a tőzsdeindex. A Goldman a javuló gazdasági környezet és a vállalati szegmensben várható osztaléknövekedés miatt módosította felfelé korábbi számait. Idén eddig az S&P 500 már csaknem 15 százalékkal került feljebb, az 1750-es szint pedig még további 5 százalékos emelkedést jelentene.
Vágólapra másolva!

Tovább ralizhatnak az amerikai részvények

1750 pontig emelkedhet az S&P 500 tőzsdeindex az év végéig a Goldman Sachs szerint. A hétfőn kiadott elemzésében a bankház korábbi 1625 pontos előrejelzését módosította, mivel javuló amerikai gazdasági környezetet és növekvő vállalati osztalék-kifizetéseket vár. Az elkövetkezendő évekre szintén megemelte célszámait a bank, 2014 végére 1900 pontos, míg 2015-re már 2100 pontos értéket valószínűsít.

Az S&P 500 értéke (pontban)

Forrás: [origo]

Az S&P 500-ra vonatkozó pozitív kilátásunk sokkal hamarabb idejétmúlttá vált, mint ahogy azt gondoltuk, írta David Kostin a Goldman Sachs vezető amerikai részvénypiaci stratégája. Ha a kamatlábak a nagyobb GDP-növekedés ellenére is rekord alacsony szinten maradnak, az még további felértékelődési potenciált jelenthet az S&P 500-ra nézve.

Elsősorban az amerikai és a japán jegybank pénznyomdája már eddig is nagyot lendített a részvénypiacokon, hiszen az S&P 500 idén már közel 15 százalékkal értékelődött fel, de még ez is eltörpül a Nikkei több mint 40 százalékos ralija mellett. Az amerikai részvények jó teljesítményét viszont nem csak a laza monetáris politika segítette, hanem a lakás- és a munkaerőpiacon látható javulás is.

A kisbefektetők további lendületet adhatnak

A következő pár évben az indexet az erősödő profit- és osztaléknövekedés támogathatja a Goldman szerint. 2013-2015 között összességében 30 százalékos lehet majd az osztaléknövekedés üteme. A szektorok közül pedig a technológia és a pénzügy járhat majd az élen, méghozzá azért mert ezekben az iparágakban hagyományosan magas a készpénzállomány nagysága.

Az Apple 2012-ben kezdett osztalékot fizetni részvényeseinek, és mára már a legnagyobb osztalékfizetővé vált az S&P index ötszáz vállalata közül. De mellette a Microsoft, az Intel, vagy az IBM is tradicionálisan nagy kifizetőnek számít.

Habár idén eddig az amerikai részvénypiacba áramló tőke elsősorban intézményi szereplőktől származott, Kostin azt várja, hogy az előttünk álló hónapokban a kisbefektetőknek is megjön majd az étvágya, ami szintén felfelé hajthatja majd az indexet.