Velünk marad a pénzpumpa

Ben Bernanke, a Fed elnöke alapvetően a monetáris lazítás fenntartása mellett érvelt, de azért jelezte, hogy a leállítás közel lehet.

A monetáris mennyiségi lazító program folytatása mellett érvelt Ben Bernanke Fed-elnök szerdai kongresszusi meghallgatásán.

Az Egyesült Államok jegybankjának szerepét betöltő bank elnöke az amerikai kongresszus gazdasági bizottsága előtt "mérsékelt" üteműnek értékelte a növekedést, és kifejtette, hogy a foglalkoztatás szerény mértékű javulásának tükrében egyelőre nem tartja indokoltnak a Fed gazdaságösztönző céllal életbe léptetett mennyiségi monetáris enyhítő programja kereteinek szűkítését.

Rámutatott, hogy a gazdasági helyzet érzékelhetően javul ugyan és a munkanélküliségi ráta is 7,5 százalékra, négyéves mélypontra csökkent már áprilisban, ez azonban még mindig jóval magasabb egy egészséges gazdaságban elvárható szintnél.

Kiemelte emellett, hogy az adóemelések és a költségvetési kiadáscsökkentések az idén előreláthatólag lassítják majd a gazdasági növekedés mértékét. A Fed ösztönző intézkedéseinek visszafogása ezért azt a "komoly veszélyt" hordozza magában, hogy "lelassítja vagy akár meg is állítja a gazdasági növekedést" - mondta Ben Bernanke.

Igaz a Bernanke a Wall Street Journal beszámolója szerint azt is jelezte, hogy a kötvényvásárlási programot a következő jegybanki döntések valamelyikén korlátozhatják.

A program sorsa magyar szempontból sem érdektelen. Ha nagyobb piaci felfordulást okoz a leállítása, akkor az a forint hirtelen gyengülésével jár majd.