Vágólapra másolva!
Nem tudnak magukra találni az európai piacok a pocsék nemzetközi hangualtban, mind a régiós, mind a nyugat-európai piacok vaskos mínuszokban nyitották a mai kereskedést. A BUX és a forint sem tudta átmenteni tegnapi formáját, utóbbi árfolyama már a 292-es szint közelébe is eljutott az euróval szemben. Pozitívum, hogy a magyar piac felülteljesítő a többi európai tőzsdéhez képest, és reggel óta folyamatosan csökkenti a mínuszait.Olvassa el reggeli ázsiai és amerikai piaci összefoglalónkat is: Kegyetlenül elpüfölték a japán tőzsdét
Vágólapra másolva!

Kapaszkodni próbál a BUX

A gyenge nemzetközi hangulat a régiós piacokra is nagy hatást gyakorol, a lengyel WIG20 1,4, míg a BUX 1 százalékos mínusszal indította a napot. Nem teljesít jól az osztrák és a cseh tőzsde sem, utóbbi 1, míg előbbi 1,6 százalékot veszített értékéből.

Forrás: [origo]

Minden nagyobb papír esik a magyar tőzsdén, egyedül a Mol 0,5 százalékos csökkenése nevezhető jobbnak az átlagnál. A tegnap szárnyaló Egis pedig ma már 2 százalékos mínuszban áll.

Forrás: [origo]

121,71 forint lesz az OTP osztaléka a bank közleménye szerint, melyet június 10-én fizet ki. Az összeg a jelenlegi árfolyammal számolva 2,4 százalékos osztalékhozamnak felel meg. Osztalékért legkésőbb május 29-én lehet megvenni a részvényt. Az OTP 1,6 árfolyama ma eddig 1,6 százalékot csökkent.

Néhány éven belül 4-5-re csökkenhet a hazai nagybankok száma a jelenlegi 8-ról - mondta el Csányi Sándor a Reutersnek adott interjújában. Az OTP elnök-vezérigazgatója szerint az OTP lehetséges vevőként jelenhet meg a konszolidáció során. Csányi ezen kívül kifejtette, hogy 2-3 éven belül a pénzintézet profitjának 70-75 százalékát a külföldi operációk fogják szállítani (jelenleg 45%), sőt, 10 éven belül ez az arány 90 százalékra is felkúszhat.

Leghamarabb jövő tavasszal születhet döntés a telekomadó ügyében a Figyelő értesülései szerint, melyet az Európai Bíróság egy kötelezettségszegési eljárás keretein belül vizsgál. A Magyar Telekom 2010 és 2012 között 77 milliárd forintnyi összeget fizetett be a telekomadó jogcímén, amit egy kedvező bírósági döntéssel vissza is perelhet a magyar államtól. Ez egy részvényre vetítve 77 forintos plusz bevételt jelentene. A Magyar Telekom részvénye már 1,4 százalékos mínuszban áll.

Mintegy 4,6 millió forintért vásárolt Rába részvényeket a gépipari cég menedzsmentje tegnap. A menedzsment még az ősz folyamán jelezte, hogy a Rába részvényeinek értéke az 1000 forintot is meghaladja, melyet Pintér István, elnök-vezérigazgató keddi Investor.hu-nak adott interjújában is megerősített.

Magyarországnak ki kell kerülnie a túlzottdeficit-eljárás alól, "ha a matematikának vannak még érvényes szabályai" - mondta el Orbán Viktor miniszterelnök tegnap, az EU-csúcstalálkozó után tartott sajtótájékoztatóján. Elmondása szerint kérdéses, hogy tegyenek-e további lépéseket, hogy biztosra menjenek az ügyben. Beszédében megszellőztette a tranzakciós illeték, a bankadó, illetve az energiaadó megemelésének lehetőségét, valamint a reklámadó bevezetését.

Ismét gyengülésnek indult a forint árfolyama az euróval szemben, mely a tegnapi 288-as szintről már a 292 közelébe is eljutott, és jelenleg is 291,3 közelében alakulnak a jegyzések.

Az EURHUF árfolyama

Forrás: [origo]

Szakadnak a piacok

Optimizmusnak nyoma sincs az európai piacokon, a főbb indexek kivétel nélkül vaskos mínuszokkal nyitottak. A német DAX 2 százalékos mínuszban áll, de a felülteljesítő angol FTSE100 is csak 1,7 százalékos mínuszra képes.

Forrás: [origo]

Kötvényaukciót tart ma Spanyolország, mely mindenképpen érdekes lehet annak fényében, hogy a reggeli mozgások alapján romlik a piacokon a hangulat.

14 milliárd eurót érhet a Telecom Italia vezetékes üzletága a Bloomberg információi szerint. Az olasz telekomcég már korábban tervezte az egységének leválasztását, emiatt vizsgálták meg, mennyit is érhet a cég (6 szoros EBITDA szorzóval számoltak a forrás szerint a vállalatnál). A leválasztási tervekről a Telecom Italia igazgatósága ma tárgyal Rómában.

Stratégiai befektetőnek adhatja el a Deutsche Telekom a cégcsoportba tartozó Scout24 Holding GmbH-t. A digitális tartalmakkal foglalkozó, weboldalakat üzemeltető céget az Axel Springer, az eBay, a Yahoo!, vagy kockázati tőketársaságok is megvehetik a Bloomberg információi szerint.