Ma már ne reménykedjünk az idei GsPark osztalékban

Vágólapra másolva!
Aki ma vásárolja meg a Graphisoft Park részvényeit, az - ha addig rendkívüli kifizetést nem teljesít a vállalat - jó esetben legközelebb majd csak jövőre számíthat a részvények utáni osztalékfizetésre. A tavalyi év után járó 40 forintos összeg ugyanis már leesett a papírokról, utoljára múlt hét pénteken lehetett még annak reményében bevásárolni.
Vágólapra másolva!

Ahogy arra már több alkalommal is felhívtuk a figyelmet, a Graphisoft Park részvényeit múlt hét pénteken kellett megvásárolni a tavalyi év eredménye után járó osztalék reményében. Aki most vásárol, annak kitartóan kell még várnia, hogy a cégtől ismét pénz érkezzen a számlájára. Ha ugyanis időközben nem lesz rendkívüli osztalék, akkor egy év még biztosan hátravan a következő kifizetésig.

"Becsapósak" az osztalékfizetéshez kötődő dátumok a Parknál, és mivel a részvény likviditása is meglehetősen alacsony (ma még nem volt rá kötés), könnyen elveszíthetjük a fonalat. A társaság június 4-én fizeti ki a 40 forintos papíronkénti osztalékot, amiből visszaszámolva úgy tűnhet, hogy a mai nap lehet azokat utoljára osztalék reményében megvenni. Igen ám, de a társaság ettől eltérő politikát alkalmaz, hiszen május 23-át (vagyis a mai napot) az osztalékfizetés fordulónapjaként jelöli meg. Aki tehát ma a részvénykönyvben szerepel, annak megérkezik majd a számlájára az osztalék. Mivel azonban a részvények adásvételénél három napos elszámolás van érvényben, a papírokat még a múlt hét pénteki tőzsdei kereskedésben meg kellett vásárolnunk, hogy ma a részvénykönyvben szerepeljünk, és így június negyedikén osztalékot kapjunk.

Az, hogy a vállalat papírjai kedden nem mutattak az osztalék mértékével azonos árfolyamesést, elsősorban a részvény gyér likviditásának lehet betudható. Az is lehet persze, hogy a piaci szereplők hisznek a vállalat erős fundamentumaiban, ezért az osztalék nélkül is hajlandóak a korábbiakkal nagyságrendileg azonos árat megadni értük.

A GsPark árfolyama (Ft)