Raiffeisen-vezér: Nem hibáztam, de az életművem nem kockáztatom

Vágólapra másolva!
A nemzetközi Raiffeisen csoport vezetőjének, Herbert Stepic elővették egy régi offshore-ügyét. Nem érzi magát hibásnak, de lemond.
Vágólapra másolva!

Vitatott szingapúri ingatlanvásárlásai miatt lemondott pénteken Herbert Stepic, a Raiffeisen Bank International (RBI) vezérigazgatója.

A nemzetközi bankcsoport közleménye szerint Stepic arról tájékoztatta Walther Rothensteiner felügyelőbizottsági elnököt, hogy "személyes okokra" hivatkozva felajánlja visszalépését.

Stepicet előzőleg bírálatok érték szingapúri ingatlanüzletei miatt, amelyekről nem értesítette bankját. A News című osztrák magazin csütörtöki számában azt írta, hogy Stepic offshore cégeken keresztül vásárolt három lakást Szingapúrban. A bankvezető elismerte a vásárlások tényét, de állítása szerint nem offshore üzleti konstrukciókról, hanem Ausztriában leadózott jövedelemből származó, projekttársaságokon keresztüli ingatlanbefektetésről van szó.

Stepic később egy sajtótájékoztatón a bank iránt érzett felelősséggel indokolta döntését, ingatlanvásárlásait ugyanakkor változatlanul védelmébe vette. Közlése szerint önkéntes távozásával azt akarja megelőzni, hogy a várható vita tartós károkat okozzon "abban, amit az elmúlt negyven évben életművének" tart, vagyis a Raiffeisen Bank nemzetközi leányvállalataiban.

Kijelentette, 2006-os és 2008-as befektetésekről van szó, amelyek most azért kerültek az érdeklődés középpontjába, mert az OffshoreLeaks információkat tett közzé azokról.

A felügyelőbizottság a következő napokban dönt Stepic utódáról, a döntésig a távozó bankvezér ügyvezetőként irányítja a vállalatot.

Közleménye szerint a felügyelőbizottság Stepic lépését "a vállalathoz való szoros kötődésének jeleként" ismeri el. Stepic nehéz döntésével kinyilvánította készségét, hogy a bank hírnevének csorbulását megelőzze - írták. A bizottság méltatta, hogy Stepic "Ausztria és Közép- és Kelet-Európa egyik vezető bankcsoportjává tette az RBI-t".

A lemondás hírére 3,3 százalékkal, 26,11 euróra esett a bécsi tőzsdén a Raiffeisen részvénye pénteken.