Pintér: Elijesztettük a terroristákat

Vágólapra másolva!
Pintér Sándor belügyminiszter szerint azért nincs Magyarországon terrorveszély, mert időben megakadályozták a kialakulását. Magyarország valójában rajta sincs a terrortérképen.
Vágólapra másolva!

Olyan politikai csoportosulás, vagy ellenséges támadás, amely Magyarország nemzetbiztonságát hosszú távon, vagy nagy mértékben veszélyeztetné teljes egészében nem tudott kialakulni, azokat időben sikerült elhárítani - mondta Pintér Sándor belügyminiszter pénteken az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága előtti éves meghallgatásán.

A miniszter szerint a szervezeti átalakítások nyomán a belügyi tárcához tartozó szervek, titkosszolgálatok gyorsabban reagálnak és hatékonyabban működnek. Példaként említette, hogy a Készenléti Rendőrségnek 2012-ben 14 százalékkal több intézkedése volt, mint egy évvel korábban. Több előállítás és elfogás történt, a tettenérések száma 107 százalékkal emelkedett.

A köztévé Kékfény című adásában riportot közölt arról, hogy Magyarország biztonságára igen nagy veszélyt jelentenek a terroristák. „Megdöbbentően sok információ szól arról, hogy iszlám szélsőségesek gyakran fordulnak meg nálunk” – hangzott el a műsorban.

Valójában azonban a nemzetközi anyagok alapján Magyarország rajta sincs a terrortérképen, az Europol friss éves jelentése pedig meg sem említi Magyarországot. A Terrorelhárítási Központ áprilisban közölte, hogy nincs olyan információja, amely alapján valamilyen tömegrendezvényen fennállna a terrorveszély. A TEK indulása nem volt zökkenőmentes, az inkább mulatságos, mint veszélyes akciókról itt olvashatja korábbi gyűjtésünket.

A belügyminiszter meghallgatásán több kérdést kapott a trafiküggyel és a szerencsejáték ügy vizsgálatával kapcsolatban. Harangozó Tamás szocialista képviselőnek azonban olyan további kérdései is voltak, amelyek államtitkot érinthetnek, ezért javaslatára, a bizottság beleegyezésével zárt ajtók mögött folytatódott a nemzetbiztonsági bizottság ülése.