Elhajtotta a konkurenst, fizethet az állam

Vágólapra másolva!
A költségvetésnek kell állnia a Posta veszteséges szolgáltatásainak költségeit. Fedezhetnék az összeget a versenytársak befizetéseiből is, de az egyetlen jelentkezőnek a hatóság nem adott enfgedélyt a piacra lépésre.
Vágólapra másolva!

Az állami költségvetésből kell pótolni a Magyar Postának az egyetemes szolgáltatás elvégzéséért járó kompenzációt, mivel nincs versenytárs, amelynek a befizetéséből ez megoldható lenne - írja a pénteki Világgazdaság.

A törvény szerint a Postának azért jár kompenzáció, mert egyetemes szolgáltatói létéből fakadóan "méltánytalan többletterheket" is vállalnia kell, azaz olyan szolgáltatásokat is működtetni (például kistelepüléseket postahivatalt vagy mozgópostát fenntartani), amelyek veszteségesek.

költségek megtérítése a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság (NMHH) feladata, a könnyű levelek piacára belépő új szolgáltatók által befizetett hozzájárulásokból. Egyelőre azonban nincs új piaci szereplő, mert az NMHH nem adta meg az engedélyt az osztrák állami hátterű Feibra Kft-nek, miután több hónapos eljárás után megállapította: átláthatatlan a cég számvitele.

Ilyen esetben pedig a különbözetet a költségvetésköteles megtéríteni – áll az állam és a Magyar Posta Zrt. által megkötött, 2020. december 31-ig érvényes közszolgáltatási szerződésben.