KDB Bank: 90 milliós bukta a tranzakciós illetéken

Vágólapra másolva!
A KDB Bank Zrt megsértette a hitelintézeti törvényt, amikor új díj bevezetésével terhelte tovább a tranzakciós illetéket az ügyfeleire. A hatóság tízmilliós bírságot szabott ki, és 80 millió forint visszafizetésére kötelezte a bankot.
Vágólapra másolva!

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) a KDB Bank Zrt-nél végzett vizsgálatában megállapította, hogy a bank 2013. január 1-jétől "Illetékköteles fizetési művelet felára" elnevezéssel új díj alkalmazását kezdte meg a már korábban megkötött számlaszerződései esetében, hogy a tranzakciós illetéket áthárítsa. A hitelintézeti törvény rendelkezése szerint azonban új díjfajta bevezetésével a szerződés egyoldalúan nem módosítható.

A PSZÁF a jogsértő magatartás további folytatásának azonnali megtiltása mellett 10 millió forint fogyasztóvédelmi bírságot szabott ki, egyúttal kötelezte a hitelintézetet, hogy legkésőbb július végéig fizesse vissza ügyfeleinek a tőlük beszedett díjakat.

A hitelintézet a vizsgálat adatai szerint havonta közel 20 millió forint összegű díjat szedett be jogszerűtlenül, így az intézménynek a 2013. január-május hónapokat érintően mintegy 80 millió forintnyi összeget kell visszatérítenie ügyfeleinek.

A PSZÁF több pénzforgalmi szolgáltató esetében még vizsgálja azok tranzakciós illeték bevezetésével kapcsolatos lépéseit.