Egy tucat afrikai ország átszámítva 200 milliárd forintnyi adósságát engedi el a brazil állam. A gazdasági kapcsolatok javítását reméli a lépéstől.

 

Brazília elengedi 12 afrikai ország összesen 900 millió dolláros (200 milliárd forint) tartozását - jelentette be a Dilma Rousseff államfő vezette brazil küldöttség szombaton az Afrikai Unió addisz-abebai csúcsértekezletén.

Miután Brazíliának különlegesek a kapcsolatai Afrikával, külpolitikájában ez az intézkedés stratégiai jelentőségű, és az a célja vele, hogy dinamizálja a gazdasági kapcsolatokat, hiszen az afrikai kontinens gyorsan gyarapszik - mondta Thomas Traumann, a brazil elnök szóvivője a sajtónak.

Az intézkedés két legnagyobb kedvezményezettje a Kongói Köztársaság, amelynek 352 millió dolláros (79 milliárd forintos) tartozását írja le Brazília, valamint Tanzánia, amely 237 millió dolláros tehertől szabadul meg. A többi ország között van Elefántcsontpart, Gabon, Guinea, Bissau-Guinea, a Kongói Demokratikus Köztársaság, valamint Sao Tomé és Príncipe.