Vágólapra másolva!
Remek teljesítményt nyújtanak ma az európai tőzsdék, ahol a főbb részvényindexek szinte kivétel nélkül emelkedni tudnak. A londoni és amerikai piacok zárva tartása miatt kissé nyugodtabban zajlik a kereskedés, és fontosabb makroadat sem látott napvilágot, így elsősorban a vállalati hírek mozgatták a börzéket. Itthon a BUX szintén pluszokat gyűjtögetett, elsősorban a Mol jó teljesítményének köszönhetően. Az olajpapírt ma lehetett utoljára a tavalyi év után járó osztalékért megvásárolni, így nagy sikernek örvendett a befektetők körében.
Vágólapra másolva!

A régióval együtt erősödött a BUX

Az európai jó hangulat a hazai börzén is éreztette hatását, a magyar részvényindex 0,5 százalékos emelkedésre volt ma képes, és új három és fél hónapos csúcsán is megfordult. A régióban szintén erősödéseket lehetett látni, az osztrák ATX-et viszont az OMV 0,7 százalékos, és az Erste 0,4 százalékos esése húzta vissza, amivel sereghajtónak számított ma.

A lengyel index viszont messze kiemelkedett társai közül, leginkább a PKO 2,8 százalékos, és a PKNorlen 5,1 százalékos menetelésének köszönhetően. A PKO azután erősödött, hogy a bank bejelentette, 10 milliárd zloty kereskedelmi hitelt szeretnének kihelyezni 400 ezer új ügyfél akvirálása mellett. Eközben a PAP információi szerint 80 millió eurós hitelkeretet kap a Pekao KKV-k finanszírozására az elkövetkezendő két évre.

Forrás: [origo]

A BUX elsősorban a Mol vezetésével tudott erősödni, az olajtársaság papírjai 1,4 százalékot ugrottak, melyben az is szerepet játszhatott, hogy ma lehetett utoljára a tavalyi évi teljesítmény után járó osztalékért megvásárolni a részvényt. Az olajtársaság részvényenként 462,2 forintnyi osztalékot fizet ki a tulajdonosainak, mely a költségvetésnek is közel 12 milliárd forintnyi bevételt fog jelenteni.

Az OTP szintén folytatta remeklését, 0,5 százalékot erősödött, és 2011 augusztusa óta nem látott szinteken is megfordult ma. A többi főbb papír viszont nem tudott csatlakozni hozájuk, a Richter 0,4 százalékot, az Egis 0,2 százalékot gyengült, míg a Magyar Telekom pénteki záróértékén fejezte be a kereskedést.

Forrás: [origo]

A forint egész nap szűk sávban mozog a főbb devizákkal szemben, és az euróval szembeni árfolyama késő délután is 289,2 körül imbolyog, ami nem sokkal marad el öt hónapos csúcsától. A dollár/forint árfolyama 223,5-nél, a svájci franké 232,2-nél található. A hazai fizetőeszközt segíthette, hogy a Goldman Sachs optimistábban nyilatkozott vele kapcsoaltban, és fél év múlva már csak 300 forintos euró árfolyamot vár a korábban előrejelzett 310 helyett.

EURHUF árfolyama

Forrás: [origo]

Venné a Commerzbankot az elemző

A londoni és amerikai tőzsde mai zárva tartása miatt alacsonyabb aktivitás mutatkozik a főbb európai piacokon, ahol zárás előtt is a pozitív tartományban mozognak a főbb részvényindexek. A börzék ezzel kissé korrigálni kezdték elmúlt heti rosszabb teljesítményüket. Fontosabb makroadat egész nap nem érkezett, mely elrontotta volna a hangulatot, így elsősorban a vállalati hírek mozgatják ma a mutatókat.

A vételi kedvet segítheti, hogy jól sikerült a kínai-német csúcstalálkozó, melyen a kínai miniszterelnök közölte, továbbra is az egyik legfontosabb partnernek tekintik Németországot. Li Keqiang reményét fejezte ki, hogy Németország ki tudja vezetni az eurózónát a válságból, és a régió továbbra is erős marad.

A német DAX-ot elsősorban a Commerzbank 4,9 százalékos erősödése segíti, miután az Equinet a korábbi eladásról vételre ajánlotta a német bank részvényét, melyet az alacsony ár által okozott kitűnő vételi lehetőséggel indokolt az elemző.

Forrás: [origo]

A Bankia 6,3 százalékot menetelt, leginkább arra a hírre, hogy a spanyol bank sikeresen lezárta a tárgyalásokat a City National Bank of Florida leányának eladásáról, melytől 900 millió dollárért válhat meg. Az árfolyam viszont bezuhant napközben, és 7,5 százalékot zuhant.

Az SAP 2,3 százalékot erősödött, miután befejeződtek a tárgyalások a Jive Software vezetőivel a Jive felvásárlásáról. A világ legnagyobb szoftvergyártója akár egy milliárd dollárt is fizethet a szociális-hálózati alkalmazásokat gyártó cégért.

A Vivendi részvények továbbra is 3 százalék körüli pluszt mutatnak, mivel a Qatar Telecom 12 milliárd dollára emelte a francia telekommunikácis vállalat Maroc Telekomban meglévő részesedésére tett ajánlatát. A Qatar Telecom ajánlata ezzel meghaladja a nagy rivális Etisalat felvásárlási ajánlatát, mely a piaci információk szerint csak 8 milliárd dollárt tesz ki.

A Borussia Dortmund papírjai pedig 3 euró alá is benéztek a szombati BL-kudarcra reagálva, azonban később javítani tudtak a kedvező hangulatban, és már 1,1 százalékos pluszban forog a részvény.

Óriási felvásárlás az USA-ban

Az amerikai részvénypiacokon a Memorial Day miatt nincs kereskedés, azonban a nyersanyagpiacon folyik az üzletkötés. A nemesfémek eddig jól teljesítenek, az arany 0,1 százalékot, míg az ezüst 1,2 százalékot tudott drágulni. A WTI nyersolaj viszont lejtmenetben van, és már 0,8 százalékot veszített értékéből.

A Valeant, Kanada legnagyobb gyógyszeripari cégének a részvényei 7 százalékot ugrottak, mivel a társaság a történetének legnagyobb felvásárlását hajtja végre. A vállalat 8,7 milliárd dollárért vásárolja fel a Bausch & Lomb Holdingsot.

További jó hír, hogy az amerikai piac válhat a globális luxusiparág huzó szereplőjévé elsősorban a sok pénzt kereső, de nem a leggazdagabbak közé tartozók révén, a Unity Marketing elnöke szerint Az elnök úgy véli, több mint 24 millió olyan háztartás lehet az USA-ban, ahol az éves jövedelem 100-250 ezer dollár között van, és ezek az emberek által generált kereslet lehet az amerikai luxuspiac hajtóereje.