Vágólapra másolva!
A kiszámíthatatlan gazdasági és politikai környezet következtében minden második cég lecserélődik öt év alatt Magyarországon. A legrosszabb helyzetben a vendéglátás és az építőipar van.
Vágólapra másolva!

Magyarországon a vállalkozások 50 százaléka cserélődik le öt éven belül, az okok között a kiszámíthatatlan gazdasági, politikai és jogi környezet áll az élen. Az elmúlt két évben minden szektorban csökkent a fluktuáció, de továbbra is vezet a szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás, illetve az építőipar - állapítja meg az Opten céginformációs szolgáltató hétfői közleményében.

Az Opten Kft. cégfluktuációs indexe (CFI) egyetlen számértékbe tömörítve jeleníti meg a működő cégek számában történt változásokat. A mutató az adott időszak alatt - akár adott ágazatra és megyére vonatkozóan - az újonnan alapított, illetve a megszűnt cégek számának összegét viszonyítja a vizsgált időszak elején rendben működő cégek számához.

A közlemény szerint az országos trendek alapján a 2010-2011-es erős fluktuáció csillapulni látszik: 2012-re a korábbi értékekhez képest az index átlagosan 2 százalékponttal csökkent, 2013-ban pedig a rendelkezésre álló adatok alapján még ugyanennyit fog visszaesni. Ezzel szemben a végrehajtások aránya lassan növekvő tendenciát mutat, ami a kft. előrejelzései szerint az idén folytatódik.

"Az építőipar továbbra is instabil, a várakozásokkal ellentétben azonban mégsem ez a leggyorsabban változó ágazat, hanem a vendéglátás, amely 2012-ben 17,77 százalékos CFI-értéket mutatott, 2013-ban pedig az előrejelzések szerint körülbelül 15 százalékos CFI-értéket fog elérni, bár ezt főként a cégalapítás hajtotta fluktuáció okozza" - idézi a közlemény Tóth Tamást, a cég ügyvezető igazgatóját.