Látványosan gyarapodik az önkéntes nyugdíjpénztárak vagyona

2013.05.28. 08:44

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) adatai szerint az önkéntes nyugdíjpénztárak taglétszáma egy év alatt 28 ezer fővel csökkent, kifizetéseik azonban 2008 óta meghaladják a befizetéseket - írja a Világgazdaság. Az ok a magas hozamokban keresendő. A magán-nyugdíjpénztárak közben nagy nehézségekkel néznek szembe.

A csökkenő taglétszám és a kifizetéseknek a befizetéseket meghaladó aránya ellenére sem csökken az önkéntes nyugdíjpénzátak vagyona, ez pedig - a Világgazdaság keddi cikke szerint - 2007 óta vélhetően főleg a magas hozamoknak köszönhető. Tavaly rekordmagas - több mint 120 milliárd forint - volt a befektetési tevékenység eredménye, és 2013 első negyedévének adatai is jók.

A PSZÁF szerint a fentieknek köszönhetően 937 milliárd forintot meghaladó összeg halmozódott fel az önkéntes pénztáraknál, ebből a Stabilitás Pénztárszövetségbe tartozó intézményeknél majdnem 867 milliárd - írja a lap.

A tagdíjfizetésben is új trend rajzolódik ki, egyre nagyobb ugyanis az egyéni befizetések aránya, míg a munkáltatói hozzájárulás mértéke csökken. Lehoczky László, a Stabilitás Pénztárszövetség elnöke szerint ez kedvező tendencia, hiszen arról tanúskodik, hogy az öngondoskodás erősödik a magyar társadalomban.

Működési szinten ugyanakkor veszteségesek az önkéntes pénztárak, működési költségeik ágazati szinten 2009 óta 6 milliárd forint fölött vannak - emlékeztet a Világgazdaság. Ezt a veszteséget a jó hozamú években tudják csak csökkenteni a pénztárak.

A magánnyugdíjpénztárakban közben 68 ezernél is kevesebben maradtak, a nyugdíjkorhatárt idén elérő tagok könnyen szembesülhetnek azzal, hogy egyelőre nem férnek hozzá megtakarításaikhoz.