Idei csúcsán a forint

Vágólapra másolva!
230 forint alatt a frank, 286 forint az euró - hónapok óta nem volt ilyen olcsó a forint.
Vágólapra másolva!

Már csak 286 forintot ér 1 euró a bankközi piacon. Ennél erősebb még nem volt az idén a forint.

A svájci frank 229 forint alá esett, ez pedig héthavi csúcs. Az Investor.hu azt emeli ki, hogy a világ fejlődő piaci devizáit figyelembe véve gyakorlatilag a legjobb teljesítményt nyújtotta 4,6 százalékos erősödésével.

A Portfolio.hu több okot is megemlít a forint látványos erősödése mögött. Az egyik belföldi vonatkozású: brüsszeli hírek szerint holnap az Európai Bizottság azt javasolja, szűnjön meg Magyarországgal szemben az uniós túlzottdeficit-eljárás.

Nemzetközi fejlemények is szerepet játszanak a forint felértékelődésében. A világ részvény- és pénzpiacain jó a hangulat, ebből pedig általában a forint is profitálni szokott.

A japán és a nyugat-európai részvények ára nőtt, részben amiatt a hír miatt is, hogy elképzelhető, Németország a nehéz helyzetben levő dél-európai országoknak újabb segítséget nyújt, olcsó hiteleket adna ahhoz, hogy például spanyol kis- és középvállalkozások pénzhez jussanak.

A forinterősödés mögött technikai tényező is meghúzódik. Ma közel 4 forintot esett az euró árfolyama, ez jelentősnek mondható, ilyenkor pedig a forint gyengülésére játszó befektetőknek az ügyletei - hogy még nagyobb veszteség ne érje őket - lezárulnak, további forinterősödést generálnak (forintot kell venniük az ügylet lezárásához).