Kiütik a nyeregből a Sprint Nextelt

Vágólapra másolva!
Újabb rohamot indított a Clearwire-ért Amerika egyik legnagyobb kábeltv-szolgáltatója, a Dish Network, mivel a cég tovább emelte a mobilpiacon tevékenykedő Clearwire-re tett felvásárlási ajánlatát. A Dish Network a licit emelésével a Sprint Nextelt kívánja kiütni a nyeregből, mely szintén be kívánja kebelezni a Clearwire-t.
Vágólapra másolva!

Megemelte a Clearwire felvásárlására irányuló ajánlatát a Dish Network, az USA egyik legnagyobb kábeltv-szolgáltatója. A milliárdos Charlie Ergen által irányított Dish Network 4,4 dollárt fizetne részvényenként (összesen 6,5 milliárd dollárt) a Clearwire-ért, ami 29 százalékkal magasabb a rivális Sprint Nextel ajánlatánál - írja a Bloomberg.

Az USA harmadik legnagyobb mobilszolgáltatójának számító Sprint Nextel ugyanis szintén meg szeretné kaparintani az általa már 50 százalékban birtokolt Clearwire-t, ami gyakorlatilag már sikerült is neki, mivel januárban a felvásárolni szándékozott cég elfogadta a Sprint Nextel 2,2 milliárd dolláros ajánlatát. A piac ezért állt értetlenül azelőtt év elején, hogy a Dish akkor még 3,4 dolláros részvényenkénti ajánlattal beszállt a felvásárlási csatába.

Forrás: [origo]

Ez további fejfájást okozhat a Sprint Nextel vezetőinek, akik éppen a múlt héten közölték, papíronként már 3,4 dollárt (összesen 2,5 milliárd dollárt) is fizetnének a Clearwire általuk még nem birtokolt 50 százalékáért.

A Dish Network áprilisi terve szerint a Clearwire-t a Sprint Nextel teljes egészében történő bekebelezésével próbálja megszerezni, ezért ezen a fronton is "harcban áll", mégpedig a japán Softbankkal. Az ázsiai cég ugyanis 20,1 milliárd dollárért venné meg a Sprint Nextelt, hogy így törjön be az amerikai mobilpiacra, melynek ügye hamarosan le is zárulhat. Ennek megakadályozására az amerikai kábelszolgáltató 25,5 milliárd dolláros ajánlatot tett a Sprint Nextelre áprilisban, ami közel 27 százalékkal magasabb a Softbank ajánlatánál.

Forrás: [origo]

A Dish számára azért lehet kiemelten fontos megszerezni a Clearwire-t, vagy a Sprint Nextelt, mert a vállalatnak gyakorlatilag ez az egyetlen lehetősége az amerikai mobilpiacon való terjeszkedésre. A szegmensben ugyanis csak ők az egyetlen opciók, melyet fel tudnák vásárolni.

A Clearwire-nél mindenesetre örömmel fogadták a Dish Network megemelt felvásárlási ajánlatát, és most arra várnak, a Sprint Nextel rálicitál-e a kábelszolgáltatóra. A Clearwire részvényesei május 31-én fognak szavazni a kérdésben. A cég szóvivője elmondta, az ajánlatot megkapták, és az igazgatóság a vállalat számára a legmegfelelőbb lehetőséget szem előtt tartva fogja azt megvizsgálni.

Látva az érte indult, tovább fokozódó felvásárlási háborút a Clearwire részvényei 22 százalékot ugrottak piaczárás után, a Dish Network és Sprint Nextel papírok viszont 2,2 százalékot vesztettek értékükből.

Clearwire árfolyama (Nasdaq)

Forrás: [origo]