80 százalékot emelkedhet az amerikai piac

Vágólapra másolva!
Bőven lehet még tere a részvénypiaci emelkedésnek az elkövetkezendő 6 évben, amivel a Dow Jones index akár 28 000 pontra is emelkedhet, nyilatkozta Larry Fink a BlackRock vezérigazgatója a CNBC-nek. A világ legnagyobb alapkezelőjének vezére szerint a részvények értékeltsége messze nem eltúlzott a vállalati profitok alapján. Emellett hosszabb időtávon még egy érdekes dolog is segítheti a részvénypiacokat. A nyugdíjas éveikre készülő amerikaiak ugyanis nagyobb hozamú befektetések után nézhetnek, mivel a megnövekedett élettartam miatt hosszabb ideig, és több pénzre lesz szükségük, amit csak a biztonságos kötvényekbe való befektetéssel nem érhetnek el.
Vágólapra másolva!

Akár 28 000 pontig is emelkedhet a Dow Jones index hat éven belül, ami éves átlagban egy 10 százalék körüli növekedést jelentene. Még messze nincs vége az általános bikapiacnak az amerikai részvénypiacon, nyilatkozta Larry Fink a BlackRock vezére a CNBC-nek. Az elmúlt időszakban a vállalatok profitnövekedése tartotta a lépést az S&P 500 index emelkedésével, és az előretekintő P/E ráta alapján való relatív értékeltség alapján sem tűnik megalapozatlannak az emelkedés Fink szerint.

Forrás: [origo]

Az elmúlt egy hétben tapasztalt kisebb korrekciót az váltotta ki, hogy a befektetők egyre jobban aggódnak amiatt, hogy a Fed hamarosan elkezdi mérsékelni 85 milliárd dolláros havi kötvényvásárlási programját. Úgy gondolom, hogy a kötvénypiacon ez hozamemelkedést válthat majd ki, azonban annak mértéke nem lesz drasztikus, mondta el a BlackRock vezére. Így a részvénytőzsdék még mindig jól szerepelhetnek, hiszen a befektetők továbbra is magas hozamot szeretnének elérni.

Habár valószínű, hogy a Fed előbb-utóbb leveszi majd lábát a gázpedálról, azt azonban még nehéz megmondani, hogy ez mikor történhet meg. Sokan úgy vélik, hogy már szeptembertől mérsékelheti a jegybank a pénzpumpát, Fink úgy véli, hogy erre csak később fog sor kerülni.

Ben Bernanke csak a foglalkoztatást figyeli és nem törődik a többi makroadattal, amik viszont vegyesek. Habár a fogyasztói bizalom magas, a feldolgozóipari adatok már nem mutatnak olyan rózsás képet, így a gazdaság még messze van attól, hogy gőzerővel emelkedjen. Ezt azonban elfedi a fogyasztói bizalom emelkedése.

Forrás: [origo]

A részvénypiacokat az is segítheti, hogy a kötvények már nem biztosítanak elegendő megtérülést az amerikaiaknak. Ez pedig abból a szempontból lehet érdekes, hogy a nyugdíjas évekre való megtakarításokon is kevesebb hozamot érnek el az emberek, így akár a magasabb megtérülést biztosító részvényekkel is bővíthetik portfolióikat.

A Dow Jones értéke (pontban)

Forrás: [origo]