Lelépne Portugáliából az Eni

Vágólapra másolva!
Sürgősen megválna a portugál Galp Energia cégben meglévő részesedésétől a világ hetedik legnagyobb olajtársasága, az Eni. Az olasz olaj- és gázipari óriás ugyanis fokozatosan, de minél előbb le szeretné építeni a portugál társaságban birtokolt tulajdoni hányadát, mivel a vállalat a jövőben a jóval nagyobb nyereséggel kecsegtető olajkutatásra és kitermelésre kíván fókuszálni.  
Vágólapra másolva!

Eladná a portugál Galp Energia vállalatban meglévő részesedésének 6,7 százalékát az olasz olajóriás, az Eni. A vállalat akár 690 millió eurót is kaphat tulajdoni hányadáért, miután fokozatosan ki szeretne vonulni a portugál energiatársaságból - írja a Reuters.

A világ hetedik legnagyobb olajkitermelőjének számító Eni gyorsított könyvépítéses módszerrel válhat meg pakkjától, ami azt mutatja, hogy minél hamarabb szeretne megválni részesedésétől. Az értékesítés lebonyolításában a Goldman Sachs és a Mediobanca fog segédkezni. Az értékesítés után az Eni részesedése még mindig 16,3 százalékos lesz a Galpban.

Könyvépítés? Gyorsítva? Az mit jelent?

A gyorsított könyvépítés (accelerated bookbuilding) a részvénypiaci ajánlattétel egyik formája, melynek lényege, hogy a tulajdonos nagyobb méretű pakettjétől minél hamarabb meg szeretne válni, így az ajánlatok beérkezése, az ár meghatározása, és az ügylet megkötése meglehetősen gyorsan, általában egy vagy maximum két nap alatt történik. Az eljárás további jellemzője, hogy a jegyzést gyakorlatilag nem előzi meg semmiféle marketingkampány, elenyésző a részvények népszerűsítését célzó felhajtás. Általában akkor is ehhez a speciális módszerhez folyamodnak ehhez, mikor a tulajdonosnak sürgősen forrásra van szüksége, és a hitelből történő finanszírozás valamilyen oknál fogva nem megoldható.


A cég ugyanis minden olyan társaságban meglévő tulajdoni hányadát el szeretné adni, melyben nem rendelkezik többségi tulajdonnal, és ami nem számít kulcsfontosságú egységnek a számára. Az Eni elsősorban a jóval nyereségesebb olajkutatási és kitermelési tevékenységére kíván fókuszálni a jövőben.

Ennek érdekében májusban már 1,45 milliárd euró ellenében megváltak az olasz gázszállító vállalatban, a Snamben meglévő 11,7 százalékos részesedésüktől.

Az Eni részvényei kisebb eséssel reagáltak tegnap a hírre, és ma is 0,5 százalékos mínuszban mozognak az európai részvénypiacokon uralkodó borongósabb hangulatban.

Eni árfolyama (Milánó)

Forrás: [origo]