Zuhannak a beruházások

Vágólapra másolva!
Már a feldolgozóiparban sem jön a pénz, tavalyhoz képest 8,7 százalékot esett a beruházások mértéke az év első három hónapjában.
Vágólapra másolva!

A nemzetgazdasági beruházások mértéke 2013 első negyedévében 8,7 százalékkal esett vissza az előző év azonos időszakához viszonyítva, míg az előző negyedévhez képest a szezonálisan kiigazított volumenindexek szerint 3,8 százalékkal mérséklődtek a beruházások - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken.

Az adatok szerint az előző több mint két és fél évben bővülő feldolgozóipari beruházások is csökkenésbe fordultak: január-márciusban 13,2 százalékkal maradtak el 2012 első negyedévétől.

A nemzetgazdasági beruházások első negyedévi, az előző év azonos negyedévéhez viszonyított 8,7 százalékos visszaesésén belül az építési beruházások jelentősen, 19,2 százalékkal maradtak el az egy évvel korábbitól.

Az átlaghoz képest is nagyot estek az energiaipar beruházásai, az idei adat 30,5 százalékkal lett kisebb az előző év azonos időszakához viszonyítva, amit a hálózatbővítések, -fejlesztések mérséklődése okozott.

A beruházások elmaradása nagy valószínűséggel a rezsicsökkentés következménye. A cégek így ellensúlyozzák a kötelező árcsökkentés miatti profitkiesésüket. Amint azt korábban megírtuk két év alatt 100 milliárd forinttal fogták vissza beruházásaikat a cégek a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint: 2010-ben még 246,7 milliárdot fordítottak hálózataik modernizációjára, tavaly már csak 147 milliárdot.

Jelentősen visszaestek a beruházások a gyógyszeriparban és a járműgyártásban a bázishatás miatt. A lakásépítések erőteljes visszaesésének az ingatlanos beruházások 19,7 százalékkal csökkentek az egy évvel korábbihoz képest.

A szintén nagy súlyt képviselő szállítás, raktározás beruházásai - a jelentős járműbeszerzések ellenére - 4,7 százalékkal estek vissza az első negyedévben.

A csökkenő tendencia ellenére hét nemzetgazdasági ágban növekedést regisztrált a statisztikai hivatal. Számottevően, 38,7 százalékkal emelkedett a beruházások a víz- és hulladékgazdálkodás területén a víztisztítási és csatornázási projektek eredményeképpen.

A közigazgatás, védelem, kötelező társadalombiztosítás ágban a beruházási teljesítmény jelentős, 34,7 százalékos bővüléséhez továbbra is az árvízvédekezéssel kapcsolatos nagyprojektek és a katasztrófavédelmi fejlesztések járultak hozzá. A bányászat, kőfejtés nemzetgazdasági ág beruházásainak volumene 81,2 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, a kőolaj- és földgázkitermelésben megvalósult egyedi nagyberuházás következtében.

„A beruházások újabb csökkenése elengedhetetlenné teszi a vállalati beruházások élénkítését. Ehhez egy forrás lehet a jövő héten startoló Növekedési Hitel Program. Az ennek keretében megvalósuló beruházások pozitív hatásai azonban leginkább jövőre jelentkezhetnek” – mondta el Huszár Róbert, a K&H Vállalati és intézményi banki szolgáltatások üzletág vezetője.

Az összkép tavaly sem alakult jól, annak ellenére sem, hogy egy korábban a Nemzetgazdasgái Minisztérium egy adatra hivatkozva így próbálta beállítani.