Azonnali vizsgálat génmanipulált vetőmagok miatt

Fazekas Sándor agrárminiszter azonnali vizsgálatot rendelt el a GMO-s vetőmagok ügyében, mert valahonnan valamennyi génmódosított kukoricamag érkezett Magyarországra.

Azonnali hatállyal átfogó vetőmag-, illetve vetésellenőrzést rendelt el a vidékfejlesztési miniszter, mert tudomására jutott, hogy az ország keleti határain keresztül bizonyos mennyiségű GMO-s (génmódosított) kukorica-vetőmag érkezett illegálisan Magyarországra.

A miniszter kiemelte: Magyarország GMO-mentességének fenntartása elsőrendű nemzeti érdek, és az elmúlt két évben is már több ezer hektárnyi kukoricát kellett kitárcsázni emiatt. Most az ellenőrzés arra irányul, hogy megállapítható legyen, vetettek-e el a gazdálkodók ilyen vetőmagot, illetve van-e az országban GMO-val szennyezett kukorica. Felhívta azoknak a gazdálkodóknak a figyelmét, akik esetleg GMO-s vetőmagot vetettek, hogy sürgősen tárcsázzák ki, mert ha az ellenőrök megtalálják, megbüntetik őket.

Fazekas Sándor utalt arra, hogy GMO-val szennyezett kukorica vetéséről az ország keleti részéből érkeztek jelzések. A szennyezett vetőmag az országba a keleti határon keresztül jutott be, de azt, hogy honnan érkezett, a vizsgálatnak kell kiderítenie. A GMO-s vetőmagot nem cégek hozták be. Az országba hivatalosan behozott vetőmagokkal nem volt gond, ezt az eddigi vetőmag-ellenőrzések is igazolták - hangsúlyozta.