1000 dollár alá zuhanhat az aranyár Roubini szerint

Vágólapra másolva!
A baljós jóslatairól híres Nouriel Roubini szerint 2015-ig 1000 dollár alá eshet az arany árfolyama a jelenlegi 1400 dollár körüli szintekről. A Project Syndicate nevű honlapon tette közzé Roubini, miért vár aranyzuhanást.
Vágólapra másolva!

A gazdasági válság során baljós jóslatairól híressé vált Nouriel Roubini szerint 1000 dollár alá eshet az arany ára 2015-ig. A szakember szerint a nemesfém továbbra is csak egy "barbár" relikvia marad, melynek nincs belső értéke és csak pánik, illetve irracionális félelmek ellen jó védekező eszközként. Roubini szerint az utóbbiakra máshogy is fel lehet készülni.

A Project Syndicate oldalon Nouriel Roubini hat pontban meg is magyarázza, miért gondolja azt, hogy a jelenlegi 1400 dolláros szintekről 1000 dollár alá eshet a nemesfém ára:

1. Az arany akkor ugrik nagyokat, amikor a pénzügyi rendszer összeomlásától, geopolitikai feszültségektől, vagy komoly gazdasági visszaeséstől tartanak a piacok. De Roubini szerint ezek az események sem teszik biztonságossá az aranyba való fektetést. Erre nagyon jó példa a 2008-2009-es év, amikor komoly áreséseket is lehetett látni.

2. Az arany a magas inflációs környezettől való félelem idején tud jól viselkedni, mivel sokan ezzel fedezik az inflációs kockázatukat. De annak ellenére, hogy a jegybankok masszív pénznyomtatást hajtottak végre az elmúlt években, az árszintemelkedés még mindig alacsony, sőt tovább is eshet a nyersanyagárak csökkenése miatt.

3. Nem biztosít az arany jövedelmet, ellenben a részvényekkel, a kötvényekkel, vagy az ingaltanokkal, melyek után sokszor osztalékot, kamatot, vagy bérleti díjat fizetnek. A gazdaságok talpra állása során viszont a befektetőket jobban érdekli a magasabb jövedelem, megtérülés.

4. A reálhozamok emelkedése sem tesz jót az aranynak, ugyanis a nulla, vagy negatív reálkamat esetében lehet jó a nemesfémből vásárolni.

5. A jelentősen eladósodott országok kötvényeitől nem fordultak el a befektetők az arany felé. Sőt, mivel több ilyen ország (mint például Olaszország) jelentős aranykészlettel rendelkezik, ezért előfordulhat, hogy a problémák orvoslása miatt inkább ők adják el az aranyat, ami lenyomhatja az árakat.

6. Az USA-ban sokan túlmagasztalták az aranyat, ami pont az ellenkezőjét okozza a folyamatoknak.

A befektetők is menekülnek az aranytól

A határidős tőzsdefelügyelet hetente megjelenő adatai alapján látható, hogy a befektetők folyamatosan építik le emelkedésben bízó pozícióikat. Legutóbb 2008 őszén bíztak ennyire kevesen az arany növekedésében. A mutatót sokszor jól lehet használni kontraindikátorként, így ez alapján nem lehet kizárni, hogy rövidebb távon felfelé korrigál az arany árfolyama.

Forrás: [origo]

A héten sok minden eldőlhet az arany rövidebb távú jövőjével kapcsolatban, ugyanis szerdán az ADP foglalkoztatottsági adat jelenik meg, pénteken pedig a mezőgazdaságon kívül foglalkoztatottak számának a változása. Az elemzői konszenzushoz képest jobb adat könnyen negatív lehet az arany számára, hiszen a javuló munkaerőpiaci arra ösztönözheti a Fed-et, hogy előbb-utóbb csökkentse a havi 85 milliárd dolláros kötvényvásárlási programját.