33 milliárd elment a pórult járt betétesekre

Vágólapra másolva!
A betétbiztosítási alap soha akkora kártalanítást nem nyújtott még egy bedőlt bank, pénzügyi vállalkozás ügyfeleinek, mint tavaly, amikor a soltvadkerti takarékszövetkezet betéteseit kártalanították.
Vágólapra másolva!

Több mint 33 milliárd forinttal kártalanították tavaly a csődbe ment Soltvadkert és Vidéke Takarékszövetkezet betéteseit - ez derül ki az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) éves jelentéséből. Több mint 15 ezer betétest fizettek ki, ebből másfélezer vállalkozás, a többi magánszemély. Ez az OBA történetének legnagyobb kifizetése volt.

Ezen kívül voltak kisebb kártalanítások is. A Jógazda Szövetkezeti Takarékpénztár pórul járt ügyfelei tavaly 28 millió forintot kaptak, az Általános Közlekedési Hitelszövetkezet betétesei 94 ezret, de mindkét esetben már korábban megindult a kártalanítást, tavalyra egy részük áthúzódott.

Bár a soltvadkerti takarékszövetkezet bedőlése sokat elvitt a betétbiztosítási alapból, a bankok kötelező befizetése és az, hogy az állampapírpiacon jó év volt a tavalyi, ezért az OBA is sokat profitált ebből, ezek részben tudták ellensúlyozni a nagy kártalanítást. A banki befizetések közel 8 milliárdot tettek ki, a vagyon pedig több mint 20 milliárd forinttal hízott az állampapír-piaci hozamok csökkenése (az értékpapírok értékének emelkedése) miatt. A tavalyelőtti 87 milliárdról így 76,6 milliárdra csökkent az OBA vagyonának értéke 2012 végére.