MNB: Ha sikeres, hosszabbítunk

2013.06.03. 11:26

Hétfőn indul a jegybank növekedési hitelprogramja, de az MNB vezetése már a hosszabbításról beszél. 

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) vezetése augusztus végén, szeptember elején leltárt készít a növekedési hitelprogramról, és amennyiben az sikeres és jól működik, akkor elképzelhető, hogy a program meghosszabbítását javasolja a monetáris tanácsnak - mondta Balog Ádám, a jegybank alelnöke az M1 Ma reggel című műsorában hétfőn. Erre utalt Matolcsy György, az MNB elnöke is korábban. (A hitelprogram indulásáról szóló cikkünket itt találja.)

Az MNB alelnöke hangsúlyozta, hogy "nem szabad előreszaladni" e kérdés tekintetében, hiszen hétfő az első munkanap, amikor a program ténylegesen működik. A jegybank előbb szeretné alaposan megvizsgálni, hogy pontosan milyen típusú vállalkozások, milyen futamidővel, milyen célra fordítják ezeket a hiteleket.

Pénteken az MNB országos konzultációs sorozatának utolsó állomásán Matolcsy György jegybankelnök kérdésre válaszolva utalt arra, hogy az esetleges folytatásban jobban összehangolhatják a jegybanki programot az Európai Unió új, hétéves költségvetési ciklusa keretében nyújtott fejlesztési támogatásaival.

A jegybank május 29-én jelentette be, hogy a program első két pillérének, azaz a forint- és devizahitelek kiváltására, uniós pályázatok önrészének előteremtésére, illetve forgó- és állóeszköz-beruházásra fordítható kedvezményes jegybanki hitel keretösszegét másfélszeresére, 750 milliárd forintra emelik. A program június eleje és augusztus vége között fut.