Vágólapra másolva!
Folytatódik a korrekció Japánban, a tokiói tőzsdeindex megint nagy mínuszban van, a Nikkei több mint 3 százalékkal esik. A sanghaji és a hongkongi tőzsde kisebb emelkedésben van, annak ellenére, hogy az HSBC által publikált kínai feldolgozóipari beszerzési menedzserindex értéke elmaradt a várttól, ami a gazdasági növekedés lassulására engedhet következtetni.Az USA-ban is nagy volt az esés mértéke pénteken, a Dow Jones több mint 200 pontos zuhanást szenvedett el zárásra, ami 1,4 százalékos csökkenésnek felelt meg.Európában is pirosban indíthatnak a vezető tőzsdék a határidős indexek alapján. Ma délelőtt érkeznek a végleges májusi feldolgozóipari menedzserindex értékek a kontinensről is, amelyek még befolyásolhatják a piaci hangulatot.
Vágólapra másolva!

Újabb nagy zakó Japánban

Japánban tovább folytatódik a korrekció, a Nikkei ma is 3 százalék feletti esésben van, a pénteki gyenge amerikai zárás után. Ezzel a tokiói index le is adta májusban felszedett pluszait. A japán jen 100,5 alatt tartózkodik a dollárral szemben, ilyen erős utoljára május 10-én volt a japán fizetőeszköz. A Sharp például közel 10 százalékos mélyrepülésben van, míg a Mitsubishi Motors 6,3 százalékkal zuhan. Nem tett jót a hangulatnak a vártnál rosszabb HSBC által publikált kínai beszerzési menedzserindexek.

A Nikkei értéke (pontban)

Forrás: [origo]

A feldolgozóipari 49,2 pont lett az előző 50,4 ponttal szemben, de ami még fontosabb, hogy a várt 49,6 pontot is alulmúlta. A szolgáltató szektorbeli index pedig 54,3 pont lett az előző havi 53,5 pont után. A sanghaji tőzsde azonban mégis erősödik a hétfői kereskedésben. Ebben szerepe lehet, hogy a szombati hivatalos kormányzati feldolgozóipari index 50,8 pont lett májusban az előző havi 50,6 pont után, ezzel pedig sikerült meghaladni az 50 pontos elemzői konszenzust.

Forrás: [origo]

A hongkongi és sanghaji börzén az ingatlanos cégek és a pénzügyi szektor vállalatai vezetik az emelkedést. A Hang Seng 0,3, és a Shanghai Composite is hasonlóan 0,3 százalékkal megy felfelé. A dél-koreai Kospi 0,6 százalékkal megy lejjebb, mert az országra vonatkozó HSBC PMI is gyengébb lett, mint az előző havi érték. Ausztráliában is borongós a hangulat, amit a bányatársaságok gyenge teljesítménye okoz elsősorban.

Komoly mínuszok Amerikában

Pénteken a kereskedés elején még jól tartották magukat az amerikai tőzsdeindexek, viszont zárásra begyorsult a főbb piacokon az esés, és végül 1-1,4 százalékos mínuszok jöttek össze. Sokan úgy gondolják azért volt nagy a zuhanás, mert a Fed hamarosan csökkenti az eszközvásárlások dinamikáját és ettől félnek igazán a piaci szereplők.

Forrás: [origo]

A Dow Jones több mint 200 ponttal esett pénteken, ami 1,4 százalékos lejtmenetnek felelt meg, de az S&P 500 is ugyanekkora mértékű mínuszt szedett össze.

A Dow Jones értéke (pontban)

Forrás: [origo]

Mind a tíz S&P 500 szektor a negatív tartományban zárt pénteken. A legnagyobb esést az energia és az egészségügyi cégek papírjai szenvedték el. A közművek és a technológiai vállalatok viszonylag jól tartották magukat.

Forrás: [origo]

Az Egan-Jones - egy kisebb amerikai minősítő cég - a Sprint Nextel részvényesek számára nem ajánlja, hogy fogadják el a japán Softbank felvásárlási ajánlatát, mivel az előző hónapban a Dish Network egy jobb ajánlatot tett a Sprintre. Elképzelhető, hogy komoly felvásárlási csata alakul ki a harmadik legnagyobb amerikai telekomcégért.

A következő öt év során 1 milliárd dollárnyi befektetésre készül Alaszkában a BP, az Exxon Mobil és a ConocoPhillips a Financial Times szerint. Főként a múlt hónapban elfogadott adókedvezmények miatt döntöttek a beruházások felpörgetése mellett.

A Financial Times értesülései szerint az Apple a június 10-én kezdődő WDC konferencián mutathatja be az iRadio nevű zeneszolgáltatását. A társaságnak sikerült megállapodnia a Warner Music-kal a jogdíjakról, így lehetősége nyílhat a streamszolgáltatás megindítására.

Kedvezőtlen hír ugyanakkor az Apple-nek, hogy elveszítheti piacvezető szerepét az App Store-ja a következő hónapokban, ugyanis a Google egyre nagyobb teret hasít ki a piacból és egyre többen töltenek le az ő platformjukon keresztül. A múlt hónapban jelentett be az Apple, hogy elérték az 50 milliárd letöltést, míg a Google androidos oldaláról "csak" 48 milliárd darabos letöltést értek el, de a havi letöltés jelenleg nagyobb a Google esetében.

Európából és Amerikából is megérkeznek majd a végleges májusi feldolgozóipari beszerzési menedzserindex értékek, amelyek akár befolyásolhatják is a kereskedést. A határidős indexek alapján a negatív tartományban kezdődhet a hét Európában is.