Mercedes: Nincs is mit elhalasztani

Vágólapra másolva!
A Mercedes-gyár bővítéséről volt szó, de döntés nem született róla, így az sem igaz, hogy elhalasztották - írta közleményében a Daimler.
Vágólapra másolva!

Lehetséges a kecskeméti Mercedes-gyár bővítése, de erről nem hozott döntést a Daimler - mondta a német gépjárműgyártó cég egy szóvivője hétfőn az MTI-nek.

A szóvivő az MTI kérdésére elmondta: "Amikor 2012 márciusában megnyitottuk a kecskeméti gyárat, megerősítettük, hogy alapvetően van bővítési lehetőség, de ebben az ügyben semmilyen döntés nem született."

Az Index hétfőn azt írta, hogy elmarad a kecskeméti üzem bővítése. A hírportál cikke szerint legalább egy, de akár több évet is csúszhat az a projekt, amellyel a gyár kapacitását megduplázzák. A fejlesztést 2013-ban kezdték volna megvalósítani, de egyelőre nem épül új gyár, elsősorban az európai piac gyengesége miatt, "de az is elképzelhető, hogy a magyar gazdaságpolitikával kapcsolatos német elégedetlenkedés miatt múlt el a Mercedes lelkesedése" - írta az Index.

A Daimler szóvivője elmondta: a cég tagadja, hogy 2013-ra tervezték a kecskeméti üzem bővítését, de végül elhalasztották. "Ha nincs döntés, akkor nincs is mit elhalasztani" - tette hozzá.

Frank Klein, a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. ügyvezető igazgatója május elején a kecskeméti üzemben egy rendezvényen azt mondta: a Mercedes-Benznek hosszú távú céljai vannak Kecskeméten, ezt támasztja alá az is, hogy a jelenlegi gyárterület másfélszerese áll rendelkezésre egy esetleges bővítésnél.

A Daimler legutóbb áprilisban jelentett be a kelet-közép-európai térséget érintő beruházási döntést. A társaság honlapján megjelent közlemény szerint az erdélyi Kudzsirban (Cugir) és Szászsebesen (Sebes) ötfokozatú automata sebességváltókat és úgynevezett kettős tengelykapcsolós sebességváltókat gyártanak az új Mercedes-Benz modellekhez. A beruházás értéke az alkalmazottak németországi képzésével együtt meghaladja a 300 millió eurót, ebből 280 millió eurót az erdélyi telephelyek fejlesztésére fordítanak. Kudzsirban 2013 közepétől, Szászsebesen 2014 elejétől gyártják majd a legújabb típusú sebességváltókat a közlemény szerint.