Végre megszabadul amerikai cégétől a Generali

Vágólapra másolva!
Megegyezett Franciaország és Olaszország legnagyobb biztosítótársasága, a Scor és a Generali, hogy az olasz társaság 750 millió dollárért eladja amerikai életbiztosítói üzletágát a francia cégnek. A Generali folyamatosan szabadul nem-kulcsfontosságú üzletágaitól költségcsökkentési célokból, míg a Scor régóta amerikai jelenlétét kívánja erősíteni a piacon, így az ügylet létrejötte szinte kézenfekvő volt. A hírekre mindkét társaság részvényei emelkedéssel reagáltak.
Vágólapra másolva!

750 millió dollárért eladja az amerikai, életbiztosításokkal foglalkozó egységét a Generali Franciaország egyik legnagyobb biztosítójának, a Scornak. A francia társaság elsősorban készpénzzel fogja felvásárolni a Generali U.S. Holdingsot, de ezen túl kötvénykibocsátásból befolyó összegből is finanszírozná az ügyletet, mely az év második felében zárulhat le - írja a Bloomberg.

A Scor az utóbbi időben rendkívül aktívnak bizonyul a felvásárlási piacon, nemrég jelentették be a svájci Swiss Re, valamint az amerikai Reinsurance Group of America közelgő bekebelezését. Az RGoA megszerzése után a Scor 25 százalékos részesedést hasíthat majd ki a tengerentúli életbiztosítói piacból, amivel a legnagyobb szereplővé fog válni. Ehhez az Aegon életbiztosítási üzletágának 2011-es felvásárlása is hozzájárul.

A Generali U.S. Holdings mostani bekebelezésével pedig tovább fogja erősíteni jelenlétét Amerikában a Scor, melynek "kapóra jött", hogy a Generali fokozatosan meg kíván szabadulni nem-kulcsfontosságú üzletágaitól, és csupán a nagy növekedési lehetőségeket rejtő feltörekvő piacokra szeretne összpontosítani. A Generali ugyanis így kívánja költségeit csökkenteni és a nyereségét növelni. Olaszország legnagyobb biztosítója ennek keretében értékesíti amerikai életbiztosítói egységét, melyen túl svájci eszközkezelő üzletágától, a BSI Grouptól is szabadulna. A Generali az intézkedésektől 4 milliárd dolláros egyenlegjavulást vár.

Forrás: [origo]

A Scor pedig a biztosítási díjakból származó bevételek további növekedésére számít a terjeszkedés után, melyek 10 milliárd euróra nőhetnek idén a tavalyi 9,51 milliárd euróról. Erre reális esély mutatkozik, mivel a Generali U.S. Holdings 925 millió eurós jutalékot termelt tavaly az olasz társaságnak.

A bejelentést a befektetőke is örömmel fogadták, ugyanis a Scor részvényei 3 százalékot drágultak Párizsban. A Generali papírok árfolyama szintén emelkedni tud, és már 1,4 százalékos pluszt mutatnak.

Scor árfolyama (Párizs)

Forrás: [origo]

Generali árfolyama (Milánó)

Forrás: [origo]