Moody's: nem tartja meg ígéretét a kormány

Vágólapra másolva!
Magyarország elvétheti a jövő évi költségvetési hiánycélt a Moody's szerint. A hitelminősítő részben a közelgő választásokkal indokolja pesszimizmusát, aki ezen túl jóval kiszámíthatóbb gazdaságpolitika szükségességére is felhívta a figyelmet.
Vágólapra másolva!

Magyarország elvétheti a költségvetési hiánycélokat a következő 1-2 évben - véli a Moody's. A hitelminősítő szerint a 3 százalék alatti GDP-arányos költségvetési hiány elérése veszélybe kerülhet jövőre, részben a választások miatt, mivel a kormány akár nagyobb költekezésbe is kezdhet a győzelem érdekében. Ezen túl az alacsony gazdasági növekedés is elcsúszásokat okozhat a hazai költségvetésben a következő 12-18 hónapban. A hiánycélok elvétését pedig a piac is keményen megbüntetheti.

Idén viszont 3 százalék alatt lehet a költségvetési hiány, melynek elérését továbbra is elismerik a hitelminősítőnél.

Forrás: [origo]

Továbbá a jelenleginél jóval kiszámíthatóbb gazdaságpolika szükségességére hívta fel Magyarország figyelmét a Moody's, aki ezen túl közölte, hazánk adósbesorolásának negatívról stabilra javításához a jelenleg prognosztizáltnál jóval nagyobb gazdasági növekedésre van szükség. Ezzel gyakorlatilag szinte biztosnak tűnik, hogy az előttünk álló időszakban a Moody's-nál nem fog javulni Magyarország hitelbesorolása, mivel a társaság éppen hétfőn közölte, a magyar GDP-növekedés lehet a legalacsonyabb a régióban idén.

A Moody's szerint a nagyobb gazdasági növekedés segíthetné a magyar államadósság stabilan csökkenő pályára állítását is.

Forrás: [origo]