Újra az elitben a GM és az AIG

Vágólapra másolva!
Több év után visszakerülnek a legnagyobb amerikai szektorokat tömörítő S&P 500 indexbe a General Motorsnak és az AIG-nek a részvényei. A felvétel egyfajta elismerésnek is tekinthető a döntéshozók részéről a két vállalat elmúlt években mutatott teljesítményéért. A két társaság sikeresen visszatáncolt a csőd széléről - nagyrészt a dollármilliárdos állami mentőcsomagoknak köszönhetően - és évek óta nyereségesen tudnak működni.
Vágólapra másolva!

Négy év távollét után visszakerülnek az S&P 500 indexbe a legnagyobb amerikai autógyártónak, a General Motorsnak a részvényei - írja a Bloomberg. A papírok június 6-án térnek vissza az indexcsaládba, ahonnan azután kerültek ki, hogy a társaság 2009-ben a csőd szélére került, és csak a kormánytól kapott 50 milliárd dolláros mentőcsomag mentette meg.

A General Motors a Warren Buffett érdekeltségébe tartozó Heinz-et "üti ki" az indexből, valószínűleg amiatt, mert a ketchupgyártót teljes egészében bekebelezi a milliárdos befektető 23 milliárd dollárért. Ezzel pedig egy "régi ismerős" kerül be újra az indexcsaládba, mivel a GM 1957-től egészen 2009-ig az S&P 500 szereplője volt. A patinás autógyártó piaci kapitalizáció alapján a 79. legnagyobb szereplője lesz majd az egyes amerikai szektorokat tömörítő benchmarknak.

Az autógyártó azután nyert felvételt, hogy teljesíteni tudta az 50 százalékos közkézhányadra (free-float) vonatkozó előírást. A cég free float állománya már a teljes részvénymennyiség 56,2 százalékát teszi ki, miután ez az arány 2012-ben még csak 44,5 százalék volt. Ezt az okozhatja, hogy a GM folyamatosan vásárolja vissza a kormánynál lévő részvényeit, és egy éven belül teljes mértékben visszaszerzi a kormány 241,7 millió darabos részvénypakkját.

A felvétel pedig egyfajta elismerésnek tekinthető a döntéshozók részéről a vállalat elmúlt években mutatott teljesítményéért. A cég sikeresen kilábalt a 2008-as válságot kvöető gödörből, leginkább az óriási mértékű költségcsökkentő programjának eredményeként, és az új modelleknek is köszönhetően. A tavaly piacra dobott Cadillac ATS modell segítségével a társaság 38 százalékkal tudta növelni luxusautó eladásai számát idén májusig. Ráadásul további 20 új típusú gépjárművet fognak piacra dobni, többek között a Chevrolet Silverado és a GMC Sierra modellek is az autókereskedők boltjaiba kerülnek.

Ennek eredményeként pedig 2010 óta folyamatosan nyereséges negyedévekről tudott beszámolni a General Motors, melynek 2013-as első negyedéves nettó profitja az 1,1 milliárd dollárt is meghaladta.

Forrás: [origo]

A General Motors mellett az American International Group is felvételt nyert az S&P 500 indexbe, mely szintén a cég elmúlt években mutatott folyamatos javulásának lehet az eredménye. Az AIG 182 milliárd dolláros állami mentőcsomagot kapott a 2008-as válság után a csőd elkerülése érdekében. Az óriási összeg odaítélése akkor nagyobb felháborodást váltott ki a lakosság körében, de a kormány érvelése szerint szükség volt rá a mélyebb recesszió elkerülése érdekében. A papírok a Baker Hughes részvényeit fogják váltani.

A hírre a General Motors részvényei 2,8 százalékos emelkedéssel reagáltak hétfőn, melyek ebben az évben már 19 százalékot meneteltek. Az AIG papírok pedig 0,7 százalékot drágultak. Az indexbe való visszatérés pedig tovább repítheti felfelé az árfolyamukat, mivel az indexkövető alapok felől is megélénkülhet a kereslet a papírok iránt.

General Motors árfolyama (NYSE)

Forrás: [origo]

AIG árfolyama (NYSE)

Forrás: [origo]