Nagyon jó évük volt a Simicska-cégeknek

Vágólapra másolva!
Tavaly 9 milliárd forintot, az idén ennél is többet, 12 milliárdot fizettek ki a tulajdonosoknak azok a cégek, amelyek a Napi Gazdaság összeállítása szerint Simicska Lajoshoz köthetők.
Vágólapra másolva!

Jól ment a soruk tavaly a Simicska Lajoshoz köthető vállalkozásoknak - írja a Napi Gazdaság a frissen benyújtott, a 2012-es gazdálkodásról szóló beszámolók alapján.

A lap által megvizsgált cégek tavaly 12 milliárd forintot (osztalékot) fizettek ki a tulajdonosoknak a tavalyi működés után, egy évvel korábban 9 milliárdot, így két év alatt több mint húszmilliárd forintot vettek ki a cégekből a tulajdonosok. (Simicskát gyerekkori barátság fűzi Orbán Viktorhoz, és a kilencvenes évek első felében a Fidesz gazdasági igazgatói pozícióját is betöltötte, majd 1998-ban, a párt kormányra kerülésekor az adóhatóság elnöke lett. Simicska az utóbbi tíz évben teljesen eltűnt a nyilvánosság elől, de a Fidesz több politikusa szerint továbbra is meghatározó gazdasági háttérembernek számít. Részletek erről a párt körül kiépült gazdasági hátországról szóló kétrészes cikkünkben.)

Tavaly a Közgép Zrt. (ahol a végső haszonhúzó Simicska Lajos) tíz százalékkal növelte az árbevételét, és idén 3,2 milliárd forintot fizetett ki a tulajdonosnak, kicsivel többet, mint egy évvel korábban.

A Pro Aurum Zrt. (ez kisebbségi tulajdonos a Közgépben, és több cégnek is ez az anyavállalata) kerek hárommilliárdnyi osztalékkal örvendeztette meg a tulajdonosait.

A reklámcégek közül a Mahir Zrt. alig 244 milliós osztalékot fizetett ki a tulajdonosoknak. A médiaérdekeltség, a Publimont Kft. közel 1,9 milliárddal, a pénzügyi műveleteknek köszönhetően a Neo Met Kft. pedig 3,5 milliárd forinttal gazdagította a tulajdonosok pénztárcáját.