Jön még 10 százalék rezsicsökkentés

Vágólapra másolva!
Az NFM Moszkvától is kedvezőbb energiaárakat és szállítási feltételek kér majd. A rezsicsökkentés folytatódik, 2017 után 7080 milliárd forint uniós fejlesztési pénz tartozik a minisztérium alá.
Vágólapra másolva!

Németh Lászlóné biztos abban, hogy meglesz a következő 10 százalékos rezsicsökkentés. A minisztérium hosszú távú együttműködés megteremtésére készül a hazai energiaszolgáltatók külföldi tulajdonosaival, annak érdekében, hogy azok „részt vállaljanak a gazdasági stabilizációból, és tovább jöjjenek velünk a megkezdett úton” - mondta a miniszter.

Ha nem lesznek együttműködőek a partnerek, akkor konfliktusokat kell vállalni - fogalmazott a miniszter. Az energetikai ellátási lánc minden pontját vizsgálják, folyamatosan készülnek azok számítások, amelyek alapján eldönthetővé válik, hogy a díjak milyen módszerekkel csökkenthetők tovább.

Németh Lászlóné kérdésre válaszolva elmondta, hogy eddig két cég jelezte: tárgyalni szeretne a kormánnyal a további együttműködés feltételeiről. Hozzátette: az egyik cég szándéka az, hogy ha az állam a veszteséges területet kivásárolja, akkor ennek fejében más befektetéseket hajt végre Magyarországon.

"Vannak olyan országok, amelyek az orosz energiaipari partnerekkel nagyon kedvező árakban és szállítási feltételekben tudtak megállapodni, úgy gondoljuk, hogy erre a lehetőség Magyarország számára is adott" – jegyezte meg a miniszter.

A fejlesztéspolitikáról szólva a miniszter szerint a számok önmagukért beszélnek, a rendelkezésre álló uniós forrás 95-97 százalékát meghirdették, és a döntések is jó ütemben születnek. Május végéig 475 milliárd forintot fizettek ki idén, és tartható lehet az idei, összességében 1500 milliárd forint lehívása is.

A következő 2014-2020 közötti pályázati ciklusban az uniós fejlesztési pénzek 60 százalékát közvetlenül gazdaságfejlesztésre fordítják, a minisztérium 7080 milliárd forint felett fog rendelkezni és az elosztáshoz új operatív programstruktúrát hoznak létre.