Vágólapra másolva!
Jól megy a budapesti tőzsdének a borongósabb nemzetközi hangulatban, a BUX teljesítményét az OTP emelkedése segíti. A forint elgyengült a délelőtti kereskedésben, az euróval szembeni árfolyam 294 fölé kúszott, mivel a külföldi befektetők most inkább a kevésbé kockázatos eszközök felé fordultak.Európában a spanyol és az olasz tőzsde kivételével a negatív tartományban időznek az indexek. Ma délelőtt érkezett a végleges első negyedéves eurózóna GDP-adat, ami hajszálnyival rosszabb lett, mint a korábban kalkulált szám. Ez alapján 1,2 százalékkal szűkült az eurózóna gazdasága éves alapon az első negyedévben. Nagy reakciót azonban nem váltott ki a piacokon a makroadat.Csökkenéssel kezdődhet a kereskedés Amerikában is a határidős indexek alapján, de igazi irányt majd a 14:15-kor megjelenő ADP foglaloztatási adat adhat majd a tőzsdéknek.
Vágólapra másolva!

Veszik az OTP-t

Kitart egyelőre az emelkedés a budapesti tőzsdén, a BUX 0,4 százalékos pluszban jár. Ezzel a teljesítményével a régióban is felülteljesít a hazai parkett, ahol egyelőre a prágai börze kullog a sor végén.

Forrás: Origo

A BÉT emelkedését az OTP hajtja, ami már 1,3 százalék felett drágulst mutat. Ezzel már a 4900 forintos szint közelébe került a bankpapír, sőt, rövid időre már e szint fölé is beszúrt az árfolyam. Mellette még a Richter és a Mol tud erősödni kisebb mértékben. A Richtert ma lehet utoljára megvásárolni a 660 forintos részvényenkénti osztalékért.

Az OTP árfolyama

Forrás: Origo

A Magyar Telekom és az Egis azonban lefelé halad, habár forgalmuk meglehetősen alacsony. Ez elmondható az egész hazai börzére vonatkozóan is, hiszen a forgalom mélyen alatta van az idei átlagnak.

Forrás: Origo

A kisebbik gyógyszergyártó dél-korea partnere, a Celltrion közleményben tudatta részvényeseivel, hogy hivatalosan benyújtotta a mellrák kezelésére is alkalmas biohasonló készítményének jóváhagyási kérelemét a koreai élelmiszer- és gyógyszerhatóságnak. A hír nem számít meglepetésnek, mivel a partnercég már korábban jelezte, hogy az első félévben szeretné benyújtani kérvényét.

Délelőtt 10 órától értékelte Varga Mihály az elmúlt három év gazdasági teljesítményét. A nemzetgazdasági miniszter azt mondta, hogy a kormány 1,5 százalék körüli növekedést vár 2014-re, és ha az Európai Unió országainak nagy része ki tudna jönni a recesszióból, akkor ettől nagyobb is lehetne a bővülés mértéke.

A forint piacán már a beszéd megkezdése előtt kisebb gyengülés következett be, az euróval szembeni árfolyam a reggeli 293,5 körüli értékről 294 fölé ugrott. A dollár/forint keresztárfolyam 225,2-nél, míg a CHFHUF 237,5-nél ingadozik. Reggel még erősödni is tudott a hazai deviza a vártnál jobb kiskereskedelmi értékesítési adatok hatására, de ez nem tartott sokáig.

Az EUR/HUF árfolyama

Forrás: Origo

A spanyol és az olasz tőzsde az élen

Nyugat-Európában a vezető indexek többsége a negatív tartományban időzik, kivételt képez azonban az olasz és a spanyol tőzsde, ezek 0,2-0,3 százalékos emelkedésre képesek.

Délelőtt érkezett az eurózónára vonatkozó első negyedéves végleges GDP-adat. Éves alapon 1,2 százalékkal szűkült a gazdaság, míg korábbi olvasatok alapján csak 1,1 százalékos mínuszt lehetett látni. Negyedéves alapon viszont megfelelt a korábban várt 0,2 százalékos csökkenés a most felülvizsgált értéknek.

Ma jelentek meg a végleges májusi szolgáltatószektorbeli beszerzési menedzserindex adatok is. Az eurózónában és Németországban minimálisan lefelé módosították az értéket, a francia adat ellenben kicsivel jobb lett. A piacok nem reagáltak érdemben a megjelenő adatokra, továbbra is hasonló mértékben csökkennek, mint nap elején.

Forrás: Origo

A Tesco 3 százalékkal csökken, mert a vártnál nagyobb mértékben mérséklődött a cég legalább egy éve nyitva lévő üzleteinek forgalma Nagy-Britanniában. A világ harmadik legnagyobb kereskedelmi lánca elsősorban a brit recessziótól és a diszontüzletláncok által támasztott nagy versenytől szenved, de a tavasszal kirobbant lóhúsbotrány is visszavetette a termékei iránti keresletet. Többek között a Tesco rossz teljesítménye is ludas abban, hogy a londoni tőzsde sereghajtó Nyugat-Európában.

A Tesco árfolyama (London)

Forrás: Origo

A Carrefour 4,5 százalékkal zuhan miután az HSBC elemzői alulsúlyozásra ajánlják a cég részvényeit, mert valószínű, hogy a francia kiskereskedelmi lánc európai profitja csökkenni fog a gyenge értékesítési adatok miatt. Az HSBC azt várja, hogy az európai régióból származó profit 17 százalékkal csökken 2013-ban, holott korábban 6,7 növekedéssel számoltak.

Csökkenéssel kezdődhet a kereskedés Amerikában is a határidős indexek alapján, de igazi irányt majd a 14:15-kor megjelenő ADP foglaloztatási adat adhat majd a tőzsdéknek. A Bloomberg által megkérdezett elemzők az előző havi 119 ezer fős bővülést jelző adat után 165 ezer fős növekedésre számítanak. A becslésesek 110 és 200 ezer között szóródnak. A vártnál rosszabb makroadat esetén könnyen pozitív is lehet a reakció, hiszen ebben az esetben növekedhet az esélye a Fed kötvényvásárlási programjának csökkentésére.