Forradalmi változások előtt állhat a Microsoft

Vágólapra másolva!
A 13 éve várt katalizátor, vagy újabb csúfos kudarc? Lényegében ez lehet a Microsoft által tervezett nagy szervezeti átalakítás legfontosabb kérdése a befektetők számára. A Microsoft ugyanis új alapokra helyezné üzleti modelljét, ami tulajdonképpen az integrációt helyezné fókuszba. A centralizáció jegyében az egyes divíziók vezetői még nagyobb felelősséggel bírnának majd, a felhő alapú szolgáltatások pedig további teret nyerhetnek. Steve Ballmer úgy tűnik, hogy mindent megpróbál, hogy újra kitalálja a Microsoftot, mely a korszak nagy sztárainak, az Intel, a Dell, vagy a Hewlett-Packardhoz hasonlóan kulcskérdés lehet, a PC-piac egyre gyengébb teljesítménye miatt.
Vágólapra másolva!

Jönnek a változások

Komoly változások előtt áll a Microsoft, Steve Ballmer, a vállalat vezérigazgatója ugyanis egyfajta reorganizációs terv kidolgozásán fáradozik, írja a Bloomberg az ügyhöz közeli forrásokra hivatkozva. A kiszivárgott tervek szerint ugyanis számos divízió összevonására kerülhet sor, a már meglévők között pedig nagyobb kooperációt szeretne a vezérigazgató.

Az információk szerint a korábbi üzletágak helyett csupán négy maradna meg, melyek az üzleti, hardver, alkalmazások és szolgáltatások, valamint az operációs rendszerek részlegeket jelentené. Az új részlegek vezetői feltehetően a korábbi divíziókat irányító személyek lennének, akik munkája így vélhetően jóval nagyobb felelősséggel járna majd.

Az integráció a kulcs

Ballmer célja a nagy átalakítással, hogy a Microsoft ezen túl már ne csak egy olyan vállalat legyen, ami egyrészt hardvereket gyárt, valamint remek programokat, alkalmazásokat fejleszt (Windows, Office). A vezérigazgató szerint a sikerhez ennél több kell, olyan vállalatra van szükség, mely az előbbi termékeket egységes rendszerré képes integrálni, és egyfajta szolgáltatáscsomag keretében a felhasználó elé tenni. (Software as a service)

Forrás: AFP/Getty Images/David Becker

Ennek jegyében mindenképpen nagy hangsúlyt kaphatnak a felhő alapú szolgáltatások, valamint a legújabb Xbox is valójában ennek szellemében került ki a Microsoft fejlesztőinek alkotó kezei közül. Ahogyan arról az Investor.hu hasábjain már beszámoltunk, az Xbox One nem csupán egy egyszerű konzol lesz, sokkal inkább egy szórakoztató központ, amiben komoly szerep jut az online felhő alapú megoldásoknak.

Mi lesz a Windows-zal?

A Microsoft talán legnagyobb sikerterméke, a Windows is új helyet kaphat a vállalati stratégiában. Jól példázza ezt, hogy a negyedik új divíziót éppen a Windows rendszerért felelős Julie Larson-Green, illetve a Windows telefonokért felelős Terry Myerson közösen irányítja majd.

Tekintve, hogy az előbbi két üzletág, a Windows telefonok, valamint a Windows operációs rendszerek korábban egymástól különválasztva élték életüket, akár komoly akadályokba is ütközhetett a két termék közötti összhang megteremtése, aminek akadályai az új struktúra értélmében akár el is hárulhatnak. A nagyobb kooperációval vélhetően az lehet Microsoft célja, hogy a Windows minél inkább kiszolgálja az okostelefonok tulajdonosait, és ne csak egy különálló, a telefonra többé-kevésbé implementált rendszerről legyen szó.

Forrás: AFP/Kimihiro Hoshino

Ha a Windows 8-ból indulunk ki, akkor érthető lehet a Microsoft egyfajta "pánik" reakciója, az új operációs rendszer ugyanis korántsem olyan vonzó, mint arra számítottak. Az első negyedévben például hiába ért el 24 százalékos bővülést előző évhez képest a Windows-eladások száma, a korrigált adatokkal már csak zéró növekedés mutatkozik.

Microsoft ugyanis a Windows 8 piacra dobása előtt és azóta is nagy mennyiségben értékesít az új verzió után rögtön frissítési lehetőséget nyújtó kuponokat, amelyeket ugyanakkor a felhasználók nem feltétlenül aktiválnak azonnal. A bevétel ugyanakkor beérkezik a vállalathoz, de ezt elhatárolja a cég, és az eredménykimutatásban csak a valódi frissítés idejében szerepelteti (ez teljesen bevett gyakorlat a szoftvercégeknél). Jól példázza egyébként a Windows 8 gyengélekdését az is, hogy több hónappal a forgalomba kerülés után még elég alacsony a részesedése a Windowsok között, még a nagy kudarcnak számító Vista is több gépen fut jelenleg, mint a legmodernebb operációs rendszer, derült ki a NetMarketshare által kiadott májusi elemzésből.

Forrás: Origo

Szükség lenne katalizátorra

Ha a Microsoft árbevételét vizsgáljuk, akkor látszólag úgy tűnik minden rendben a cégnél, a szegmensek árbevétele negyedévről negyedévre emelkedik, melyben kisebb törést csak a 2008-as pénzügyi válság hatásai tudtak okozni. Az elmúlt negyedéves teljesítményből azonban kitűnik, hogy alaposan ráférne már a Microsoftra egy nagymértékű felrázás, hiszen a szórakoztató üzletágat leszámítva szinte csekély növekedést tud produkálni a társaság az árbevétel területén.

Forrás: Origo

Az eredményesség területén pedig világosan látszik, hogy az online és a szórakoztató szegmens csupán relatív alacsony súllyal szerepel. Érdemes még kiemelni, hogy a Windows nyereségessége sem nevezhető túl fényesnek, főleg ha figyelembe vesszük, hogy a legutóbbi, viszonylag nagyobb eredmény csak a Windows 8 bevezetése miatti hatásoknak köszönhető. A fuldokló PC-piacot figyelembe pedig a Windows üzlegág eredménye akár gyorsan el is tűnhet a képből, aminek kiesése látszólag igen csak fájhatna a Microsoft számára.

Forrás: Origo

Steve Ballmer, a garancia?

Bár az új tervek elsőre tehát pozitívnak értékelhetők a jelenlegi helyzet függvényébek, két kérdés azonban mindenképpen kiemelt figyelmet érdemel ezzel kapcsolatban. Az egyik, hogy vajon mennyire érkezik jó időben az átalakítás, nincs-e már túl késő ahhoz, hogy a Microsoft újra kitalálja magát. Nem valószínű, hogy a Ballmer által vizionált irány rossz lenne, az viszont nagyon kérdéses, hogy a Microsoft tud-e annyira trendi lenni, mint amennyire a 90-es évek közepén volt, vagy amennyire napjainkban a Google, vagy Apple által gyártott termékek.

Ehhez hasonló nagy fordulatra való törekvésekben egyébként mostanában nincs hiány a technológiai szektorban, példaként ott van a Dell, akiért több befektető is ádász harcot vív, de akár a Hewlett-Packard, vagy az Intel példája is optimizmusra adhat okot a Windows fejlesztőjénél. A PC piac gyengélkedése főleg ezeket a vállalatokat érinti, kihúzva a talajt a korábban jól működő üzletágak lába alól, így kényszerítve a vállalatokat egy markáns fordulatra.

A másik fontos kérdés pedig maga Steve Ballmer, aki már 2000 januárja óta a Microsoft vezérigazgatója. Ballmer regnálása alatt a Microsoft nem tudott túl meggyőző teljesítményt mutatni a részvénypiacon. Első évében a vállalat értékének több mint felét veszítette el, (elsősorban a dotkom-lufi kipukkadása miatt) az árfolyam pedig ezután sem tudott újból az 50 dolláros szint közelébe érni.

A Microsoft árfolyama (havi)

Forrás: Origo

Nem véletlen tehát, hogy David Einhord, a milliárdos aktivista 2012 májusában egyenesen lemondásra szólította fel a vezérigazgatót. Érdekesség, hogy a Microsoftban nem rég komoly részesedést szerző ValueAct Holdings már többször felhívta a figyelmet a felhő alapú szolgáltatások fontosságára. Ballmer tehát elképzelhető, hogy a befektetők szempontjait is komolyan figyelembe vette az átszervezésekkel kapcsolatban. Bár hivatalos infomációkat még nem közölt a Microsoft, ha Ballmer egyszer valamit a fejébe vesz, akkor nagy lelkesedéssel vág neki annak, az utóbbi években pedig már többször bizonyította a Microsoft iránti lojalitását.

Steve Ballmer megőrül egy Microsoft rendezvényen