A legkisebb fiú veszi át az IKEA-birodalmat

Vágólapra másolva!
Átadja a hetvenéves IKEA vezetését a bútorgyártó alapítója, Ingvar Kamprad. Utódja három fia közül a legfiatalabb lesz.
Vágólapra másolva!

Leköszönt az IKEA igazgatótanácsában betöltött tisztségéről Ingvar Kamprad, a vállalat 87 éves alapítója - írta a Wall Street Journal amerikai üzleti lap internetes kiadása.

A visszavonulását évek óta előkészítő Kamprad a bonyolult cégstruktúra tetején elhelyezkedő Inter IKEA Holding SA-t hagyja ott, melyben ezentúl fia, a 44 éves Mathias Kamprad lesz az elnök. Az eddig elnöklő 70 éves Per Ludvigsson szintén távozik.

Kamprad másik két fia, Peter is Jonas is az 1943-ban alapított bútorgyártó vezetőségében dolgozik, utóbbi korábban a cég dizájnere is volt. A nyilvánosság előtt eddig keveset szerepeltek, ezért sokan azt várták, hogy a céget ma is egyedül birtokló apjuk nem közülük választja majd ki az utódját, hanem kívülről hoz új vezetőt.

Ingvar Kamprad gyerekkorában gyufárulással kezdte, tizenhét évesen alapította a bútorgyárat, mely dollármilliárdossá tette. Az IKEA-nak ma 40 országban több mint 300 áruháza van, de a svéd sajtó szerint az alkalmazottaival mindig közvetlen alapító puritán életet él: turistaosztályon utazik a repülőn, olcsó szállodákban száll meg, és egy régi Volvót használ.