Vágólapra másolva!
Zárásra is sikerült megtartania napközbeni pluszát a magyar tőzsdének, habár annak mértéke csökkent a rossz nemzetközi hangulatban. Ma az OTP tartotta a vállán a BUX-ot, bár a forgalom messze elmaradt az idei évi átlagtól. A forint ellenben nagy gyengülést produkált, nap végére kis idő leforgása alatt több mint 2 forinttal került feljebb az euróval szebeni árfolyam, de onnan kisebb visszakorrekció lehetett látni.Nyugat-Európában is kitartott a pocsék hangulat, ahol a londoni tőzsde ma a leggyengébb láncszem. A vártnál rosszabb amerikai makroadatok méginkább ráijesztedtek a már egyébként is remegő kezű befektetőkre. Az angol parkett 2 százalék feletti mínuszban jár záráshoz közeledve.Az USA-ban is híznak a mínuszok a gyenge ADP foglalkoztatási adatok hatására. Csak 135 ezer fővel bővült a  foglalkoztatottak száma a tengerentúlon, de ez elmarad a 165 ezer fős elemzői várakozástól.
Vágólapra másolva!

Erős maradt az OTP

Jól állta a sarat az ellenszélben a budapesti tőzsde, habár nap végére mérséklődött az emelkedés mértéke, úgy hogy a nyugat-európai és amerikai tőzsdék is nagy mínuszban szédelegnek. A régióban viszont nem egyedi az erősödés, ugyanis az osztrák parkett is felfelé megy.

Forrás: Origo

Itthon az OTP tette a legtöbbet azért, hogy ma a BÉT felülteljesítse az európai börzéket. Habár a bankpapírban nem volt nagy a forgalom, úgy tűnik, nem akar nagyon elszakadni a 4900 forintos szinttől. A Mol ma nem sokat mozgott a tegnapi két százalékos menetelése után, inkább pihenésre használta ki a szerdai napot, végül 0,3 százalékos csökkenéssel fejezte be a kereskedést.

Forrás: Origo

Zárásra az Egis és a Magyar Telekomnak is sikerült pluszba váltania. Az Egis közel 1 százalékos pluszban is járt, de a végére csak minimális emelkedésben tudott zárni. A Richter is emelkedni tudott minimálisan, amiben talán szerepet játszott, hogy most lehetett utoljára osztalékért venni a papírt.

Közel 6,7 milliárd forintot kaphat a Mol, miután a leányvállalatának számító INA közgyűlése elfogadta a menedzsment 34,36 kunás részvényenkénti osztaléktervét. Bár az elmúlt években meglehetősen rapszodikus volt az INA osztalékfizetése, az elemzőket nem érte meglepetésként az osztalék nagysága.

A reggeli stabil kezdés után nagyobb lejtmenetbe váltott a forint euróval szembeni árfolyama, amiben a borongós nemzetközi befektetői hangulat játszhatta a fő szerepet. Nap végére már a 297-es szint fölé ugrott az árfolyam, onnan azonban visszajött a jegyzés. A dollár/forint keresztárfolyam 227,6-nál, míg a CHFHUF 240,8-nál mozog.

Az EUR/HUF árfolyama

Forrás: Origo

Pirosban ragadt Európa

Nyugat-Európa már a déli órákban nagyobb esésbe váltott, a megjelenő negatív amerikai makroadatok pedig tovább lökték a lejtőn a tőzsdéket. A legrosszabban teljesítő vezető index az FTSE100, amit többek között a Tesco zuhanása is hátráltat. Az olasz tőzsde viszonylag jól tartja magát, de még Milánóban is 0,6 százalék körüli mínusz látható.

Forrás: Origo

A brit Man Group pénzügyi csoport hedge fundja, amely 16 milliárd dolláros eszközportfolióval rendelkezik, két hét alatt több 10 százalékát elvesztette nettó eszközértékének. A megjelent hírek a Man részvényárfolyamát is a mélybe küldték, azok több mint 14 százalékkal zuhannak a szerdai kereskedésben.

A Man Group árfolyama (London)

Forrás: Origo

A Tesco 5 százalékkal csökken, mert a vártnál nagyobb mértékben mérséklődött a cég legalább egy éve nyitva lévő üzleteinek forgalma Nagy-Britanniában. A világ harmadik legnagyobb kereskedelmi lánca elsősorban a brit recessziótól és a diszontüzletláncok által támasztott nagy versenytől szenved, de a tavasszal kirobbant lóhúsbotrány is visszavetette a termékei iránti keresletet.

A Carrefour 4 százalékkal zuhan miután az HSBC elemzői alulsúlyozásra ajánlják a cég részvényeit, mert valószínű, hogy a francia kiskereskedelmi lánc európai profitja csökkenni fog a gyenge értékesítési adatok miatt. Az HSBC azt várja, hogy az európai régióból származó profit 17 százalékkal csökken 2013-ban, holott korábban 6,7 növekedéssel számoltak.

Gyenge munkaerőpiaci adat szomorítja a befektetőket

135 ezer fővel bővült májusban az ADP adatai szerint a foglalkoztatottak száma az USA-ban, mely elmarad a 165 ezer fős elemzői várakozástól. Negatívum továbbá, hogy ez előző havi adatot pedig 119 ezer főről 113 ezer főre módosították. De a szintén vártnál gyengébb amerikai gyáripari megrendelési adat sem adhatott okot az örömre.

A gyenge ADP adat hatására a tengerentúli tőzsdék is mélyebb mínuszban tartózkodnak. Az S&P 500 0,7, míg a Dow Jones 0,8 százalékkal megy lefelé.

Forrás: Origo

Megugrott az arany is, árfolyama 1406 dollár körüli szintre kapaszkodott fel. Vélhetően sokan arra számítanak, hogy a nem túl erős munkaerőpiaci adat miatt a Fed csak később nyúl hozzá a kötvényvásárlásokhoz.

További 30 millió General Motors részvényt készül eladni az amerikai pénzügyminisztérium. A lépés nem számít meglepőnek, hiszen folyamatosan építi le az autógyártóban lévő pozícióját az állam, melyet a 2008-as válság során szerzett. Januárban még 300 milliónyi részvénnyel rendelkezett az állam, amit 12-15 hónapon belül akartak eladni. A szakszervezetek pedig 20 millió részvény eladását tervezik, amikor bekerül a papír az S&P 500 indexbe.