Újabb General Motors csomag cserél gazdát

Vágólapra másolva!
Nem a levegőbe beszélt májusban az amerikai pénzügyminisztérium, ugyanis 30 millió General Motors részvény eladását tervezik a közeljövőben. Bár a pontos eladási időszak, vagy dátum még nem került nyilvánosságra, a befektetők nem fogadták túl kedvezően a hírt, hiszen jelenelg is 1 százalékos mínuszban tartózkodik a GM.
Vágólapra másolva!

Úgy tűnik nem viccelt az amerikai pénzügyminisztérium, mikor előző hónapban ismét megerősítette kiszállási terveit a General Motorsból. Az állam ugyanis közel 30 millió részvény eladását jelentette be, folytatva ezzel részesedése fokozatos leépítését. Bár a 30 millió részvény pontos eladási időpontja egyelőre nem ismert, a kormány nem módosított a korábbi tervein, továbbra is a jövő év elejére szeretnének teljesen kiszállni a vállalatból.

Nem csak a pénzügyminisztérium, hanem a United Auto Workers nevű szakszervezet is megválik részesedésétől, 20 millió darab részvényt terveznek eladni a tranzakció során. Arról viszont még nem esett szó, hogy az érintett ügyletek a tőzsdén kívül, előre meghatározott áron történnek majd, vagy a tőzsdei forgalomban kerül komoly eladói nyomás alá a General Motors részvénye. Bár az utóbbi hónapokban mindkét esetre sor került, legutóbb éppen tőzsdei forgalomban történtek az eladások, így a befektetők joggal gondolhatják, hogy ismét erre kerül sor.

Forrás: Origo

Nem lehet azonban véletlen, hogy a pénzügyminisztérium most jelentette be az eladásokat. Ahogyan arról tegnap beszámoltunk, a General Motors több év után kerül vissza az S&P 500 indexbe, így vélhetően nagyobb figyelmet kap majd a befektetők körében.

Mivel az érintett tranzakció a General Motors részvényszámának több mint 3,6 százalékát teszi ki, így a befektetők is negatívan fogadták. Bár az árfolyam 1 százalékos mínuszban van, az amerikai piacok 0,8 százalékos visszaesése mellett ez nem nevezhető kiemelkedően gyengének. Arról nem is beszélve, hogy a részvényeladások nagyobb szabadságot biztosíthatnak a vállalat tőkeműveleteihez. Joseph Spak, az RBC Capital elemzője szerint akár a nagyobb osztalék fizetésére is megnyílhat a lehetőség, ami mindenképpen pozitívumnak tekinthető.

A General Motors árfolyama (NYSE)

Forrás: Origo