Imádják a napot a japánok

2013.06.06. 19:11

Világelsővé léphet elő Japán a napenergiapiacon a forgalmi adatokat tekintve, letaszítva az eddigi első Németországot. Japán a fukushimai katasztrófát követően fokozatosan növelte részesedését az iparágban, amit segített, hogy a döntéshozók is támogatták az alternatív energiák elterjedését a nukleárissal szemben. Azt már az elmúlt év adatai alapján is lehetett látni, hogy gyülekeznek a felhők az európai napenergia szektor felett, bár 2012-ben még Németország maradt a legnagyobb szereplő.

Napoznak a japánok az atom helyett

Japán válhat a világ legnagyobb napenergia piacává idén (ha a bevételi számokat tekintjük), letaszítva a trónról ez eddig uralkodó Németországot. Azt már korábban is lehetett sejteni, hogy gyülekeznek a felhők az európai napenergia szektor felett, mivel a tavalyi évben sokkal kevesebb erőművet állítottak hadrendbe, mint azt megelőzően.

Az öreg kontinens részesedése a globális napenergia piacból 55 százalékra csökkent 2012-ben, pedig 1 évvel korábban még 74 százalékot hasított ki a tortából. Ezzel szemben Japánban az idei első negyedévben elképesztő mértékben, 270 százalékkal növekedett a beállított napkollektorok által termelt energiamennyiség. Habár Kínában várhatóan több erőművet fognak munkára a termelt energia mennyiséget tekintve, azonban mivel Japánban magasabbak az árak, az árbevételt tekintve az ázsiai szigetország válhat világelsővé.

Ez alapvetően a fukushimai katasztrófa következménye, hiszen a földrengés és az azt követő szökőár hatalmas károkat okozott az atomerőműben. Ez pedig felhívta a figyelmet az atomenergia veszélyeire, és mind a politikusok, mind pedig a lakosság a nukleáris energia ellen fordult. Pedig a természeti csapást megelőzően még az atomenergia arányának bővítésére készültek. 2011 márciusa előtt 30 százalékos volt a nukleáris energia aránya az ország áramtermeléséből, azonban ez fokozatosan mérséklődik azóta.

A katasztrófa segített a szektoron

Fukushima után elkezdték keresni, hogy milyen alternatív módon tudnák helyettesíteni az atomerőműveket, legalábbis részben. A napenergia pedig igencsak vonzónak bizonyult, amit a kormány is megtámogatott különböző adó- és vámkedvezményekkel. Jól mutatja ezt a globális napenergia piac bevételeiből való japán részesedés növekedése. 2011-ben még csak 9 százalékot hasított ki a felkelő nap országa a teljes tortából, míg idén már 24 százalékra nőhet ez az érték. Míg Németország 3 egymást követő évben tudott az élen maradni, de idén várhatóan Japán mögé szorul az első helyért folytatott versenyben.

Az európai napenergia piac növekedését hátráltathatja, hogy kedden az EU elfogadta, hogy új, 47 százalékos nagyságú importvámot vetnek ki a Kínából érkező napelem panelekre. Ugyanis sokak szerint a kínaiak "őrült" módjára kezdték önteni a paneleket Európába, ez pedig már ártalmas az európai cégek működésére. Azonban ezzel, és ehhez hasonló büroratikus döntésekkel sem valószínű hogy el tudják érni azt, hogy Európa fenntartsa dominanciáját. Ugyanis már az Európai Napenergia Szövetség (EPIA) előrejelzése szerint is a jövőbeli növekedés katalizátorai olyan országok lehetnek, mint Kína, Japán, az USA, vagy India.

A milliárdos is beszállt a napenergia üzletbe

Fantáziát lát a napenergiában Warren Buffett milliárdos befektető is, hiszen még januárban írt alá megegyezést az érdekeltségébe tartozó Berkshire MidAmerican Energy Holdings a SunPower vállalattal két napenergia-projekt megvalósítására. A közműszektorban is komoly befektetésekkel jelenlévő Buffett az utóbbi időszakban fordult az alternatív energiák felé, tavaly meg is alapította a Berkshire Hathaway egyik csoportját, a MidAmerican Renewables-t.

Idén felemásan teljesítenek a napenergia szektorban tevékenykedő cégek részvényei. Míg a napelemeket gyártó amerikai SunPower megháromszorozta árfolyamát, addig például a német Solarworld veszített értékéből, tükrözve az európai iparág nehéz helyzetét. A nem kizárólag a napenergiaszektorban működő japán Kyocera bár kissé emelkedni tudott, de kimaradt az idei nagy japán részvénypiaci raliból.