Irány a tőzsde?

Vágólapra másolva!
Az amerikai lakosság 2007 óta nem volt annyira optimista a részvénypiaccal szemben, mint jelenleg. Ez pedig fokozott érdeklődést hozhat a részvény típusú befektetések iránt az USA-ban, ami hozzánk is hamarosan begyűrűzik a K&H Alapkezelő elemzése szerint.
Vágólapra másolva!

A legutóbb közzétett amerikai fogyasztói bizalmi index az elmúlt öt év legjobb eredményét érte el, amiben az is szerepet játszott, hogy a Conference Board fogyasztói bizalmi indexe alapján az amerikai háztartások utoljára 2007-ben voltak olyan optimisták a részvénypiacok alakulásával kapcsolatban, mint jelenleg. Így a következő hónapokban fokozott érdeklődésre lehet számítani a részvények iránt. Ezt támogatja az is, hogy a vezető tőzsdeindexek 5-10 éves rekordszinteken tartózkodnak, és az árfolyamingadozás alakulását előrejelző VIX mutató is az átlagosnál nyugodtabb kereskedést prognosztizál.

A magyar befektetők ugyan hagyományosan konzervatívnak mondhatók, és nehezebben hajlanak a kockázatosabb befektetések irányába, a fenti tendencia azonban Magyarországra is begyűrűzik, hiszen a jelenlegi alacsony kamatkörnyezetben a hazai befektetők is keresik az utat a magasabb hozam eléréséhez. A következő hónapokban ezért a hazai befektetők étvágya is növekedni fog a részvény típusú befektetések (részvények, részvényalapok) iránt. Ennek első jelei máris felsejlenek, hiszen a K&H Alapkezelő idén tavasszal több mint 2000 befektető körében végzett felmérése szerint minden nyolcadik befektető részvényalapban gondolkodik.

Forrás: Origo