Óvatos optimizmus Európában

2013.06.06. 9:35

Ma sincs egyelőre határozott irány a magyar tőzsdén, a hazai blue-chipek csak kisebb elmozdulásokat mutatnak. A Richter nagyobb esése annak tudható be, hogy ma már az osztalékszelvény nélkül forog a papír, így nem kell megijedni a mínusz nagyságától. A forint kisebb korrekcióval kezdte a napot a tegnap produkált nagyobb lejtmenete után.

Európában is minimális elmozdulások mutatkoznak, de többségében a pozitív tartományban állnak az indexek. A délutáni EKB kamatdöntő ülés még megmozgathatja a piacokat, az elemzők egyébként nem várnak változtatást az irányadó ráta mértékében. Az Euronext piacokon, Párizsban, Brüsszelben és Amszterdamban egyelőre nem lehet mozgást látni, mivel technikai gondok vannak. De ha orvosolják a hibát elindul majd a kereskedés, várhatóan 10 órától.

Tétovázik a hazai parkett

A magyar részvénytőzsde határozott irány nélkül kezdte a napot a tegnapi minimális plusza után, amivel csütörtökön felülteljesítető volt Európában. Ma a reggeli órákban a régiós indexek vegyesen mozognak, eddig csak az osztrák parkett van a pozitív tartományban.

Forrás: Origo

Az OTP kisebb mínusszal kezdett azok után, hogy a bankpapír tegnap erős tudott maradni a borongós nemzetközi hangulatban, igaz forgalma meglehetősen alacsony volt. A Mol egyelőre nem mozdul, míg a Magyar Telekom a zöld színt öltötte magára.

Forrás: Origo

Az Egis kissé csökken, míg a Richter 1,2 százalékkal esik, de ettől nem kell megijedni, hiszen ma már a 660 forintos osztalék nélkül forog a papír, amit szerdán lehetett megvenni utoljára a kifizetésért cserébe. Sőt csökkenése kevesebb mint 500 forintos, ami kisebb mint az osztalék összege.

A Richter árfolyama

Forrás: Origo

Ma érkezett meg a végleges első negyedéves GDP-adat értéke is, ami minden tekintetben megfelelt a korábban közölt számoknak. Az első negyedévben a magyar gazdaság 0,7 százalékkal nőtt negyedéves alapon, míg az egy évvel ezelőtti időszakhoz képest 0,9 százalékos volt a zsugorodás mértéke. De ez nem váltott ki komolyabb hatást a hazai börzén.

Már csak 0,3 százalékos magyar GDP-csökkenéssel számol a Moody's idén a korábban várt 1,8 százalékos zsugorodással szemben - írja a Wall Street Journal.

Akár 100 milliárd forintos megtakarítást is eredményezhet a költségvetésben a csökkenő alapkamat miatt olcsóbbá váló adósságfinanszírozás - mondta el Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Gazdasági Rádiónak adott interjújában. A kamatkiadások azért is lehetnek alacsonyabbak, mert a költségvetést eredetileg 4,5 százalékos alapkamattal számolták, de Varga elmondása szerint ez a mostani állás szerint akár 3,5 százalékra is csökkenhet.

Már 2013. október 1-jén sor kerülhet az MNB és a PSZÁF összeolvadására a Napi Gazdaság információi szerint. A jegybank a felügyelet teljes mostani jogkörét átvenné, utóbbi vélhetően jogutód nélkül szűnne meg, ezzel segítve a létrejövő új szervezet felállítását. Korábban az MNB támogatta az integráció ötletét, és a jövő januári egyesülést.

Ma kisebb erősödéssel kezdett a forint a tegnapi jókora gyengülése után. Az euróval szembeni árfolyama 298 fölött is járt, holott szerdán még 293 közelében is járt. Legutóbb május elején járt hasonló szinteken az EURHUF. A dollár/forint 226,9-nél, míg a svájci frankkal szembeni kereszt 241,1-nél ingadozik.

Az EUR/HUF árfolyama

Forrás: Origo

Kivárnak a piacok a kamatdöntő ülés előtt

Kisebb pluszok láthatóak eddig az európai tőzsdéken, azok után, hogy tegnap méretesebb mínuszok jöttek össze. A vezető indexek felemásan mozognak reggel, a délutáni EKB kamatdöntő ülés előtt. Az Euronext piacokon, Párizsban, Brüsszelben és Amszterdamban egyelőre nem lehet mozgást látni, mivel technikai gondok hátráltatják a kereskedést. De ha megoldják a hibát elindul a kereskedés. várhatóan 10 órától.

Forrás: Origo

Ma 13:45-kor jön az EKB soron következő kamatdöntő ülése, amitől az elemzők a korábbi, 0,5 százalékos alapkamat megtartását várják. Mario Draghi, az EKB elnöke délután félháromtól pedig sajtótájékoztatót tart, amit fokozott figyelem fog övezni.

Kamatdöntő ülést tart ma a Bank of England is, ahol az elemzők a jelenlegi 0,5 százalékos alapkamat fenntartását várják, és nem számítanak az eszközvásárlási program módosítására sem.

Elismerte az IMF, hogy bizonyos hibákat követett el Görögország 2010-es mentőcsomagja kapcsán. A szervezet szerint túl optimisták voltak a növekedési kilátásokat illetően, amikor 2010 májusában 110 milliárd eurós mentőcsomagot nyújtottak az országnak, illetve a hitelek átstrukturálását is hamarabb kellett volna végrehajtaniuk egy bizalmas dokumentum szerint.

Közel 19 milliárd dollárnyi forrást gyűjtött össze a Glencore Xstrata, azért, hogy a két nyersanyagpiaci óriás összeolvadása után a korábbi hitelkeretet lecseréljék. A 19 milliárdos csomag közel 80 hitelezőtől származhat, melyek közül 29 több mint 500 millióval járulna hozzá a csomaghoz. A cég részvényei 0,5 százalékkal emelkednek.