Már késő árvízre lakásbiztosítást kötni

Vágólapra másolva!
Jön az árvíz, de azok az állampolgároknak, akik most szeretnének rá biztosítást kötni, már elkéstek. Előbb kell erre gondolni.
Vágólapra másolva!

Miközben a Dunán rendkívüli árvíz vonul lefelé, 1,2 millió magyarországi lakóingatlan van biztosítás nélkül. Az árvíz által várhatóan károsodó ingatlanoknak legalább a fele tartozik közéjük, mivel éppen az árvizveszélyes terülteken a legalacsonyabb a biztosítások aránya - áll a Biztosítás.hu internetes alkusz csütörtöki közleményében.

A magyarországi lakóingatlanok közel 30 százaléka, 3,1 millió ember otthona semmiféle biztosítással nem rendelkezik. Nagyobbik hányaduk az árvízeknek fokozottan kitett terülteken helyezkedik el, így a mostani árvíz várhatóan ismét ezekben a legkevésbé biztosított ingatlanokban okoz majd elsősorban károkat. Az árvizi helyreállítás költsége - biztosítások hiányában - ezúttal is az államra marad, ismét tízmilliárdokkal terhelve a költségvetést.

Nem megoldás az árvíz által még nem károsodott ingatlanok azonnali bebiztosítása sem, mivel a nemzetközi gyakorlat szerint az árvízkockázatra szóló biztosítás csak a szerződéskötést követő 30. napon lép életbe. Vagyis ha a biztosítás létre is jön, a jelenlegi árvíz által okozott károkra biztosan nem fog kiterjedni. Előbb kell erre gondolni - biztosítás, például, itt is köthető.

Magyarország árvizi kitettsége - fekvéséből adadóan - a legmagasabb Európában. Az ország mintegy 23 százaléka árvízzel fenyegetett területen fekszik. Még Hollandiában is csak 19 százalékos ez az arány.

A Biztosítás.hu az Origo szolgáltató partnere.