Megrángatták a japán tőzsdét

2013.06.06. 8:25

Az ázsiai piacok többsége is követi az amerikai indexek tegnapi esését. Korábban úgy tűnt a japán parkett lesz a kivétel, ami ugyan kezdetben szintén nagyobb mértékben esett, azonban a kereskedés közepén már pluszba váltott, de a végére megint csökkenésben van. Egyelőre úgy tűnik sikerül elkerülnie azt, hogy hivatalosan is medvepiacról lehessen beszélni a tokiói börzén.

Másfél százalékhoz közeli mínuszokat halmoztak fel tegnap a kereskedés végére az amerikai indexek. A Dow Jones több mint 200 pontot esett a rossz ADP foglalkoztatási adatokra. Tegnap jelent meg a Fed bézs könyve is, amiben a jegybank mérsékelt növekedést valószínűsít csak az amerikai gazdaságban. Ma a heti friss munkanélküliségi segélykérelmek száma lát napvilágot, kérdés, hogy ez az adat is összhangban lesz-e a szerdai munkaerőpiaci számmal.

Európában csökkenéssel kezdhetnek a főbb piacok a határidős indexek alapján. Ma tartja kamatdöntő ülését az Európai Központi Bank, az elemzők többsége az irányadó ráta 0,50 százalékon tartását várja.

Nagy kilengés Japánban

Ázsiában is rossz hangulatban indult a kereskedés, miután tegnap az amerikai piacok 1 százalék közeli mínuszokat szedtek össze a vártnál gyengébb ADP foglalkoztatási adat hatására. A vezető ázsiai indexek többsége még most is csökkenésben van.

Forrás: Origo

A japán tőzsde nagy kilengéseket produkált már megint. A kereskedés elején még komoly 2 százalék feletti esésben is volt, onnan azonban nagy szenvedések közepette sikerült magát a pozitív tartományba küzdeni, de a nap vége felé újból mínuszok láthatóak. A jen is újból erősödött, a dollárral szembeni árfolyam már 99 alá is beszúrt, onnan azonban sikerült visszapattannia, majd megint lefelé vette az irányt.

Az USD/JPY árfolyama

Forrás: Origo

A Nikkei a kezdeti esésével már közel került ahhoz a ponthoz, ahonnan már medvepiacról lehetne beszélni a tokiói tőzsdén. Ugyanis május 23-ai csúcspontjáról csaknem 19 százalékot esett, ezzel pedig mindössze egy százalékra volt a hivatalos medvepiaci ponttól. Tegnap azért esett több mint 3 százalékot az index, mert a miniszterelnök gazdaságélénkítési tervét nem ítélték elégségesnek a közgazdászok.

A Nikkei napon belüli mozgás

Forrás: Origo

A többi ázsiai piacon is az eladók dominálnak, az amerikai esés átgyűrűzött a kontinensre is. A sanghaji tőzsde 0,8, míg a hongkongi Hang Seng 1 százalékkal halad lefelé. A Shanghai Composite már hat egymást követő napon készül mínuszban zárni.

Ausztráliában sem jobb a hangulat, az S&P/ASX 200-at a helyi bankok nagyobb lejtmenete tartja mínuszban, míg a dél-koreai börze zárva tart, amivel így kimarad az esésből.

217 pontos mínusz a Dow Jones-tól

Tegnap fokozatosan gyorsult az esés mértéke Amerikában, míg kezdetben fél százalék körüli mínuszokat lehetett látni, zárásra bőven egy százalék feletti csökkenés jött össze. A Dow Jones pedig több mint 200 pontot esett.

A Dow Jones értéke (pontban)

Forrás: Origo

A vezető indexek a rossz ADP foglalkoztatási adatok miatt zuhantak nagyobbat. Ugyanis májusban csak 135 ezer fővel bővült a foglalkoztatottak száma az USA-ban, pedig az elemzők már 165 ezres növekedésre számítottak.

Forrás: Origo

Tegnap jelent meg a Fed bézs könyve is, amiben a jegybank értékelte a gazdasági kilátásokat. A Fed a gazdaság visszafogottabb teljesítményét várja. A foglalkoztatásban is csak mérsékelt javulást látnak, és ugyanilyen mértékű lehet a lakáspiac teljesítménye is.

A negatív hangulatban az S&P 500 mind a tíz szektora esett, leginkább a nyersanyag és a pénzügyi iparág részvényei szenvedtek. De még a "legjobban" teljesítő defenzív, közmű és távközlési szektor is közel 1 százalékos mínuszban állapodott meg.

Forrás: Origo

3,2 százalékkal emelkedett tegnap a Dollar General árfolyama, miután az elmúlt napokban kisebb visszaeséseket ért el a kedden közzétett gyenge gyorsjelentés miatt.

6,3 százalékkal zuhant a Fastenal árfolyama, miután a vállalat napi eladási statisztikái csak 5,3 százalékos bővülést mutattak májusban, ez pedig elmaradt az elemzők által várt adattól, mivel több szakértő is 8 százalék körüli bővülést prognosztizált.

Európában csökkenéssel kezdhetnek a főbb piacok a határidős indexek alapján. Ma tartja kamatdöntő ülését az Európai Központi Bank, az elemzők többsége az irányadó ráta 0,50 százalékon tartását várja.