Szerény költségvetési hiányt hozott május

Vágólapra másolva!
A 2010-es kormányváltás óta most jött össze a legkisebb hiány májusban a költségvetésben, 31 milliárdos lett a deficit.
Vágólapra másolva!

31 milliárd forinttal költött többet bevételeinél májusban a kormány.

A kormányváltás óta eltelt időszakban ez azonban a legjobb májusi adat. Ugyanebben a hónapban 2010-ben százmilliárdos, 2011-ben bő 50, 2012-ben pedig durván 110 milliárdos hiányt produkált a kabinet.

A múlt havi szerény deficitben még nem érvényesülhetett a kormány takarékossági intézkedése, amelyet a hónap közepén hirdetett meg, és csak a hónap végén kellett intézkedniük a tárcáknak. A kabinet 92 milliárd forintos zárolásról határozott a minisztériumoknál, állami pénzalapoknál, befizetést írt elő a pénzügyi felügyeletnek, az intézmények ennyivel kevesebbet költhetnek az év hátralevő részében. A takarékossági intézkedésnek azonban egy tekintetben már meg is lett az eredménye: szinte biztos, hogy az EU június végén emiatt megszünteti az uniós túlzottdeficit-eljárást Magyarországgal szemben.

Az első öt hónapban 560 milliárd forintos hiány gyűlt fel. Ez az egész évre tervezett 881 milliárdos deficitelőirányzatnak közel a kétharmada. Időarányosan tehát nem áll túl jól a költségvetés, de tavaly sem volt ennél lényegesen rosszabb az arány. Az államháztartási egyenlegnek a második féléveaz erősebb, mert az adóbevételek nagyobb része év végén folyik be.