Fellélegezhet a mogul, vége az eladói nyomásnak

Vágólapra másolva!
Masszív eladói nyomást helyezett a legnagyobb latin-amerikai telekommunikációs cégre az AT&T az elmúlt egy hónapban, amikor is mintegy 7,5 százaléknyi részesedést zúdított a piacra. Elemzői vélemények szerint az eladásokat nem fogja folytatni a második legnagyobb tulajdonos, aminek köszönhetően a befektetők fellélegezhettek és nagyobb emelkedést produkált a részvény. A nagyobb lejtmenet egyébként Carlos Slimet is negatív érintette, ugyanis a telekommogul ezzel elvesztette a világ leggazdagabb ember címet is.
Vágólapra másolva!

7,5 százalékkal csökkentette a legnagyobb latin-amerikai telekommunikációs cégben, az América Móvilban a részesedését az AT&T. Az észak-amerikai telekomcég a tranzakciókat május 7. és június 4. között bonyolította le az América Móvil elsődleges piacán, a mexikói tőzsdén. Az ügyletekből összesen 564 millió dolláros bevételre tett szert az eladó, aki továbbra is a második számú tulajdonosa marad a mexikói társaságnak a Slim család mögött 9 százalék körüli részesedésével.

Az eladásokba szerepet játszhatott az América Móvil idei kiábrándító teljesítménye, ugyanis az év eleje óta mintegy 14 százalékkal értékelődött le a részvény a tőzsdén. Ebben főként a mexikói telekomszektort érintő reformok játszottak kulcsszerepet. A hazai piacának számító Mexikó kiemelkedő jelentőségű a társaság számára, ugyanis bevételeinek jelentős része (2012-ben 35,2 százaléka) származik az országból.

Forrás: [origo]

Walter Piecky, a BTIG elemzője szerint nem várható, hogy az AT&T tovább csökkentse részesedését a mexikói telekomcégben. Elmondása alapján egyrészt igen jó a kapcsolat a két társaság között, ráadásul az AT&T nem szeretné elveszíteni 2 helyét az igazgatóságban.
Az AT&T értékesítései alatt jelentős eladó nyomás nehezedett az América Móvil részvényeire, ami jól látható a grafikonon is, hiszen május 7. és június 4. között az árfolyam 9 százalékkal került lejjebb. Ennek eltűnésével fellélegezhetnek a mexikói cég részvényesei is, ennek első jele már tegnap felfedezhető volt, amikor is 2,3 százalékos emelkedést produkált az América Móvil a New York-i parketten.

Az América Móvil árfolyama (NYSE)

Forrás: Origo

Az AT&T mellett a mexikói telekommogul, Carlos Slim sem lehet maradéktalanul elégedett a gyenge szerepléssel, utóbbi nemrégiben elvesztette a világ leggazdagabb embere címet is, Bill Gates befektetései ugyanis idén sikeresebbek voltak. Slimnek az európai telekomszektorral is meggyűlik a baja, ugyanis egyelőre egyik befektetése sem teljesít túl fényesen. Egyaránt egy éve vett nagyobb, 20 százalékot meghaladó részesedést a Telekom Austriában és a holland KPN-ben is, míg az utóbbi hónapokban sajtóértesülések szerint a régóben kutakodik, a Slovak Telekom és a Telekom Srbija esetében is felmerült a neve, mint potenciális vevőjelölt.

Megerősítette célkitűzéseit az AT&T

Az AT&T eközben nem csak az América Móvil csomag értékesítését jelentette be, hanem azt is, hogy megerősíti 2013-as bevételi tervét. Ezek szerint idén több mint 2 százalékos növekedés várható a telekomcégtől, holott az elemzők még mindig csak 1 százalék körüli bővülésre számítanak.

A második negyedév profitabilitására azonban jelentős nyomsást helyezhetnek a promóciós kiadások, melyeket az előfizetők bővülése érdekében eszközölt a cég. Jelenleg mintegy 500 ezer új előfizetővel számol az AT&T a folyó negyedévben, míg egy évvel korábban "csupán" 320 ezer fős bővülést mutatott fel. A tényleges számokra majd július 23-án derülhet fény, ugyanis várhatóan ekkor teszi közzé negyedéves gyorsjelentését.
A híreket összességében pozitívan értékelték a befektetők, 1,6 százalékos emelkedéssel zárta a tegnapi kereskedést az AT&T részvénye.

Az AT&T árfolyama (NYSE)

Forrás: Origo