Vágólapra másolva!
Mínuszok uralkodnak a mai ázsiai kereskedésben, pedig tegnap az amerikai indexek már emelkedni tudtak. A befektetők vélhetően kivárnak a ma délután megjelenő fontos amerikai makroadat előtt. Valamint az sem tett jót a hangulatnak, hogy tegnap óriásit erősödött a jen, amit a elsősorban a kényszerűen záródó shortpozíciók indukáltak. Ennek megfelelően a Nikkei is csökken, habár annak mértéke nem akkora, mint korábban egy hasonló mértékű jenerősödés következtében volt.  Ezt az is magyarázhatja, hogy most a dollár gyengülése volt inkább a háttérben.Amerikában bizakodóak lettek a befektetők a kereskedés végére, a New York-i tőzsdék fél százalék feletti pluszban zártak. Habár nap közepén még lefelé vették az irányt, aminek hátterében mint már annyiszor a közelmúltban, a Fed pénzpumpájának mérséklése miatti félelem állt. Ma különösen fontos makroadat lát napvilágot, a mezőgazdaságon kívül foglalkoztatottak számának májusi változása, amit kiemelt figyelemmel követnek a piaci szereplő.Az előzetes indikációk alapján Európában is követhetik az amerikai példát a tőzsdék, ugyanis a határidős indexek emelkedést mutatnak.
Vágólapra másolva!

Mínuszok Ázsiában

Nincs túlságosan jó hangulat az ázsiai kereskedésben, annak ellenére, hogy tegnap Amerikában zárásra szép pluszokba kapaszkodtak az indexek. Ennek hátterében az lehet, hogy a befektetők óvatosak a ma délután megjelenő amerikai átfogó munkaerőpiaci adatok előtt.

Forrás: Origo

A japán jegy tegnap óriási mértékű erősödést produkált, a dollárral szembeni jegyzések a 99-es szintről egészen 95,5 közelébe estek, azóta valamelyest magához tért a jen. A hatalmas ugrást vélhetően a short ügyletek tömeges zárása váltotta ki, ugyanis technikailag fontos szintet tört át a deviza 98,5 környékén. Emellett pedig a dollár tegnapi nagyobb gyengülése is szerepet játszott a japán deviza erejében.

Az USD/JPY árfolyama

Forrás: Origo

Ennek hatására a Nikkei is csökkenéssel kezdte a napot, azonban nap vége felé fokozatosan dolgozta le nagyobb lejtmenetét. Pedig korai esésével már több mint 20 százalékkal többet zuhant, mint a május 23-ai csúcsa, ami definíció szerint már medvepiacot jelentene, további csökkenéseket jelezve előre.A tokiói index már 13000 pont alatt tartózkodik, ezzel pedig április eleje óta nem látott szintekig jött vissza a tőzsdemutató.

A korábbi híreknek megfelelően módosította eszközallokációját a japán állami nyugdíjalap, a japán kötvények súlya ugyanis a korábbi 67 százalékról 60 százalékra csökken, míg a japán részvények súlya 11 százalékról 12 százalékra nő. Emellett a külföldi értékpapírok súlya is megemelkedik a portfolióban, a a részvényeké kilencről 12 százalékra, míg a kötvényeké nyolcról 11 százalékra.

A Nikkei értéke (pontban)

Forrás: Origo

A sanghaji tőzsde először még kisebb pluszban nyitott, viszont azóta már 1 százalék feletti mínuszban tartózkodik, vélhetően annak hatására, hogy olyan hírek jelentek meg, hogy az új kínai vezetés tolerálná még a 7 százalékos gazdasági növekedési mértéket is, mielőtt stimulusba kezdenének. Jövő héten egyébként Kínában nem lesz kereskedés hétfőtől szerdáig a Sárkányhajó ünnepe miatt.

Az ausztrál parkett 0,9 százalékkal megy lefelé, míg a dél-koreai Kospi 1,8 százalékos mínuszban van, de a szöuli börze tegnap nem volt nyitva, így most hozza be az akkori "lemaradását".

Zárásra összejöttek a pluszok

Amerikában csütörtökön, nap elején még nem mutattak nagy elmozdulást az amerikai indexek, majd lefelé vették az irányt, mivel újra előtérbe került, hogy a Fed mérsékli kötvényvásárlási programját, ha a makroadatok a gazdasági javulás jeleit mutatják. Zárásra fél százalék feletti emelkedést hoztak össze a New York-i tőzsdék.

Forrás: Origo

Ma újabb fontos munkaerőpiaci adat lát majd napvilágot az USA-ban. 14:30-kor teszik közzé a mezőgazdaságon kívül foglalkoztatottak számának májusi változását, amit kiemelt figyelemmel követnek a piaci szereplő. Az elemzők 163 ezer fős bővülést várnak, az áprilisi 165 ezer fős növekedés után. Emellett a munkanélküliségi ráta májusi alakulása is közzétételre kerül, itt a 7,5 százalékos mértékben nem várnak változást a szakértők.

Az S&P 500 szektorai közül mind a tíz a pozitív tartományban tudott zárni, legjobban a távközlési cégeknek ment, akik átlagosan 2 százalék feletti pluszban végeztek, míg a technológia szekornak csak minimális erősödésre futotta.

Forrás: Origo

Az előzetes indikációk alapján Európában is követhetik az amerikai példát a tőzsdék, ugyanis a határidős indexek emelkedést mutatnak. Ma érkezik Németországból az ipari termelés áprilisi adata, ami esetleg kiválthat némi piaci reakciót, de valószínűbb, hogy a délutáni amerikai foglalkoztatási adat fogja befolyásolni majd a hangulatot.

Várhatóan a tavalyi évnél gyengébb eredményhányadot ér majd el a második negyedévben az AT&T, állítja a menedzsment. Ennek az lehet az oka, hogy a telekomcég számos promóciós eszközzel élt felhasználói táborának szélesítéséhez, mely a mostani negyedévben 500 ezer fővel növekedhet, szemben a tavaly év azonos időszakában elért 320 ezerrel.