Ingyenes bankszámlák híján a készpénz az úr

Vágólapra másolva!
Szeretné a jegybank, ha kevesebb készpénzt használnánk, de a bankok jelenleg nem kínálnak igazán olcsó számlákat a legegyszerűbb használatra, így nehezen terjed el az elektronikus fizetés.
Vágólapra másolva!

Nem támogatják a bankok a Magyar Nemzeti Bank (MNB) készpénz-visszaszorítási küzdelmét, legalábbis a bankszámlák díjazásával nem - írta a Bankráció.hu. Simor András elnöksége alatt a jegybank olyan adatot hozott nyilvánosságra, hogy 100 milliárd forintot lehetne spórolni, ha a nyugat-európai szintre csökkenne a készpénz-használat. A küzdelmet a Matolcsy György-féle jegybank is folytatta.

Az elektronikus átutalás olcsóbb ugyan, mint a készpénzhasználat, de a magyar piacon nincs olyan bankszámla, amely olcsón vagy ingyen nyújtana bankszámlát különösebb feltételek nélkül. Van ugyan ingyenes számlavezetés, de ennek az az ára, hogy nagy jövedelmet kell a számlára utalni, vagy nagy megtakarítást kell felmutatni.

Gergely Péter, a Bankráció.hu hitelszakértője szerint két olyan bankszámla van, amely majdnem eléri ezt a feltételt: a Raiffeisen Bázis és az Unicredit Privát Nulla elnevezésű csomagja. Ezek ingyenesek, és a bankkártya első éves díja is 0 forint, a második évtől viszont már 5400, illetve 2900 forintot kell fizetni a kártyahasználatért. A Bankráció számlakalkulátora szerint évente akár 20 ezer forintot is lehet spórolni egy jól megválasztott bankszámlával.

Az Európai Unió közös szabályozást szeretne az olcsó bankszámlákért, az MNB a készpénzforgalmat szorítaná vissza, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete pedig a bankváltást szorgalmazza.