295 közelében mocorog a forint

Vágólapra másolva!
Egyhavi mélypontjától próbál távolodni a forint az euróval szemben, a jegyzés már a 297-es szint alatt mozog. A forintot a remek makroadatok, és a kedvező részvénypiaci hangulat egyaránt segítheti, valamint a Raiffeisen és az MKB is a korábbinál magasabb gazdasági növekedést vár Magyarországon jövőre.Kora délután tovább erősödött a forint az euróval szemben, 296 alatt mozog az euró-forint árfolyama. A 14:30-kor érkező amerikai munkaerőpiaci adat a hangulat szempontjából fontos lehet, a forintot is megmozgathatja.A magyar tőzsde zárása felé közeledve a forint meg tudta tartani a napközben összeszedett pluszait, 295 alá is benézett egy rövid időre, de nem volt képes ezen szint alatt ragadni.
Vágólapra másolva!

17:00 - Kitartott a jó hangulat

Ugyan egy rövid időre benézett a 295-ös szint alá a forint az euróval szemben, de így is sikerült ma nagyjából 1 százalékot erősödnie a hazai fizetőeszköznek. Tegnap a forint még a 300-as szinteket nyaldosta, de ma a jó nemzetközi hangulatban erősödésre volt képes.

EURHUF napon belüli grafikon

Forrás: Origo
Forrás: Origo

14:10 - Folytatódik az erősödés

Kora délután a forint ráerősített, már 296 alatt mozog az euró-forint árfolyama, de a hazai fizetőeszköz a dollárral és a svájci frankkal szemben is jó formát mutat. Előbbivel 223 körül, utóbbival 240,7 környékén kereskednek.

A 14:30-kor megjelenő amerikai munkaerőpiaci adat a hangulat szempontjából lehet fontos. A forint akár nagyobb kilengéssel is reagálhat.

EURHUF napon belüli grafikon

Forrás: Origo
Forrás: Origo

11:40 - Távolodik a forint a 300-tól

Az elmúlt napok gyengélkedései után erősödni tud ma a forint, és az euróval szembeni árfolyama már a 297-es szint alatt mozog. A forint jegyzése csütörtökön még havi mélypontján, a 299-es szint fölött is megfordult, amivel nagyon közel került a lélektaninak számító 300-as szinthez, így a mostani erősödés kisebb korrekciónak is betudható lehet.

EURHUF napon belüli árfolyama

Forrás: Origo
Forrás: Origo

A magyar devizát több tényező is segítheti, többek között a vártnál kedvezőbb makroadatokat tett közzé a KSH. A magyar ipari termelés 2,9 százalékkal növekedett áprilisban egy év alatt, miközben előzetesen csak 1,4 százalékos bővülést vártak. A hazai külkereskedelmi mérleg pedig 700 millió eurós többletet mutatott áprilisban, jóval többet a szakértők által várt 523 millió eurónál. Különösen pozitív, hogy az export 11,6 százalékkal tudott bővülni egy év alatt, ami az exportvezérelt magyar gazdaság kifejezetten örömteli lehet.

A vártnál kedvezőbb adatokat látva a Raiffeisen és az MKB egyaránt módosított a magyar gazdasági növekedésre vonatkozó prognózisain, és mindkét bankház szerint másfél százalékos lehet a hazai GDP-bővülés. Korábban a Raiffeisen stagnálást, az MKB pedig 0,5 százalékos növekedést várt.

Ezen kívül a hazai részvénypiacon is jó hangulat uralkodik, az OTP például már másfél százalékos pluszban forog, ami a kockázati étvágy növekedésére utalhat. A befektetők vételi kedve pedig a forintra is jó hatással van.

Kisebb negatívum viszont, hogy a Bundesbank visszavágta Magyarország legnagyobb exportpiacának, Németországnak a gazdasági előrejelzéseit. A német jegybank szerint a korábban várt 0,4 százalék helyett 0,3 százalékos lehet a német gazdaság növekedése idén, míg jövőre 1,5 százalékos lehet a GDP-bővülés a korábban prognosztizált 1,9 százalék helyett.

A délutáni makroadatok viszont megrángathatják még a magyar devizát, az Egyesült Államokból fontos munkaerőpiaci adatok fognak érkezni, a mezőgazdaságon kívül foglalkoztatottak májusi változását, és a májusi munkanélküliségi ráta kerül nyilvánosságra. Az innen érkező hírek a Fed ezsközvásárlási programjának jövőbeli alakulásáról is iránymutatást adhatnak.