Tovább csökkent a kínai gazdaság lendülete

Vágólapra másolva!
2012-ben a világ második gazdasága 13 év legalacsonyabb növekedését produkálta - derült ki a Pekingben közzétett adatokból. A csökkentő kínai exportbevételeket - úgy tűnik - az ország belső piaca képtelen pótolni.
Vágólapra másolva!

Visszafogott teljesítményt nyújtott a kínai gazdaság májusban, a belső fogyasztás láthatóan nem képes a kieső exportot kompenzálni, a gazdasági növekedés üteme lanyhul, az infláció mértéke 2,1 százalékra csökkent - derült ki a vasárnap Pekingben közzétett adatokból.

Az infláció az elmúlt három hónap legalacsonyabbja volt, a termelői árindex 2,9 százalékkal csökkent, ami szeptember óta a legalacsonyabb érték. Elemzők arra számítanak, hogy a második negyedév lassabb növekedést mutat majd, mint az első, amelyben 7,7 százalékot mértek. A központi bank által kiadott adatok tanúsága szerint az új hitelek értéke - a piaci várakozások alatt - 667,7 milliárd jüan (109 milliárd dollár) volt májusban, kevesebb, mint áprilisban.

Mindazonáltal a fogyasztás, az állóeszköz-beruházások és az ipari kibocsátás a várakozásoknak megfelelően alakult. A fogyasztás 12,9 százalékos bővülést jelzett, az ipari termelés 9,2 százalékos növekedést mutatott éves szinten, de alacsonyabbat, mint áprilisban. A villamosenergia-termelés 4,1 százalékkal emelkedett, ám egy hónappal korábban a növekedés 6,2 százalék volt.

A szombaton közölt exportadatok csaknem egy év legalacsonyabb - 1 százalékos - növekedési értékét mutatták az elmúlt hónapban a tavalyi év májusához képest, miközben az import visszaesett. 2012-ben a világ második gazdasága 13 év legalacsonyabb növekedését produkálta (7,8 százalék), s bár egyes szakértők szerint kérdéses, hogy tudja-e teljesíteni az idei évre kitűzött 7,5 százalékos tervet, az optimista előrejelzések a gazdaság éves teljesítményét - a legfrissebb tendenciák figyelembe vételével is - 7,6 százalék körülire teszik.